DEN HAAG - Het Centraal Planbureau (CPB) raamt de schade voor de Nederlandse economie van de enorme uitbraak van mond- en klauwzeer op circa 2,8 miljard gulden. De economische groei in ons land zal daardoor in ieder geval 0,3 procent lager uitkomen dan de 3,25 procent die eerder was voorspeld. Dit betekent dat de groei voor het eerst in jaren minder dan 3 procent zal bedragen.

|
Mkz-crisis kost ons land 2,8 miljard. (Foto: ANP)
|
Hoewel de schatting over de mkz-kosten een voorlopig karakter heeft, durft het CPB toch met een berekening te komen nu de mkz-epidemie in ons land ten einde lijkt te lopen.
Het CPB had eerder dit jaar al een globale schatting gegeven van de kosten van de mkz-uitbraak, die, volgens het planbureau, zelfs tot 6,5 miljard gulden hadden kunnen oplopen indien in ons land sprake zou zijn geweest van Britse toestanden.
Uit de berekeningen van het CPB blijkt dat de landbouw verreweg de meeste schade lijdt met een verliespost van 1,2 miljard gulden. Totaal werden immers maar liefst 280.000 dieren afgemaakt terwijl bijna alle agrarische bedrijven extra kosten hebben moeten maken om maatregelen tegen de mkz te nemen.
Ook de toeleverende en verwerkende bedrijven die nauw met de landbouw verbonden zijn hebben met 1,1 miljard gulden een fikse schade geleden. Het gaat daarbij onder meer om slachterijen, zuivelbedrijven en transportondernemingen.
Verder blijkt uit de berekeningen van het CPB dat de toeristische en recreatieve sector dit jaar een schade van circa 0,5 miljard zal lijden door de mkz-uitbraak.
Hoewel het om een fors bedrag gaat, ligt de schade beduidend lager dan de 2,5 tot 6 miljard gulden die MKB Nederland eerder had uitgerekend.
Het CPB benadrukt daarbij, dat in tegenstelling tot MKB Nederland alleen de economische schade is becijfert en niet de gemiste omzet, terwijl in de cijfers van MKB Nederland bovendien de schade van de toeleverende en verwerkende bedrijven is meegenomen.