Het Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuws
wo 23 mei 2001  
---
De krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
De prins en Maxima 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Jaaroverzicht 
---
Telegraaf-i
---
Ga naar 
Auto's 
Reis & Vakantie 
Wonen 
Baan & Carrière 
Financieel actueel 
Show & Film 
Weerberichten 
Souvenirs 
---
Kopen 
 Vraag & Aanbod/ 
Speurders
 
Veiling 
Prijsvergelijker 
Winkelen 
---
Met Elkaar 
Live chatten 
Discussiëren 
Praat mee over het examen
Kaartje sturen 
E-mailen 
---
Mijn leven 
Horoscopen 
Psychologie 
---
Contact 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Jaarverslagenservice 
[terug]
 D E   F I N A N C I Ë L E   T E L E G R A A F 
 
ACTUEEL FINANCIEEL NIEUWS: WWW.DFT.NL
  Zakelijke gebruiker eist
verlaging prijs software

door ALFRED MONTERIE

   
 

AMSTERDAM - Microsoft Office, verreweg het meest gebruikte kantoorpakket ter wereld, is in Nederland de inzet geworden van een fel conflict. De Netwerkgebruikers Groep Nederland (NGN), die 4000 systeembeheerders achter zich heeft, vindt de prijsverhogingen die fabrikant Microsoft in petto heeft, buiten alle proporties.

Volgens berekeningen van de gebruikersgroep moeten de meeste afnemers straks aanzienlijk meer voor hun software gaan betalen. Sommige bedrijven zullen maar liefst 100 tot 225% duurder uit zijn, aldus de NGN, die zich in deze kritiek gesteund weet door het adviesbureau Gartner.

Volgens het Amerikaanse bureau zullen de meeste bedrijven voor hun softwarelicentie straks 33 tot 107% meer kwijt zijn. Microsoft ontkent dit.

Een ander adviesbureau, Guernsey Research, heeft berekend dat de veranderingen in het licentiebeleid gebruikers in het eerste jaar al totaal $3,6 miljard extra gaan kosten.

De NGN heeft gisteren over het gewraakte licentieprogramma spoedoverleg gevoerd met de directie van Microsoft Nederland. Dit gesprek verliep dermate onbevredigend, dat nog dezelfde dag een brandbrief is gestuurd waarin Microsoft wordt opgeroepen haar prijspolitiek te herzien.

Het licentieprogramma dwingt zakelijke afnemers vóór 1 oktober a.s. over te gaan op het nieuwe Office XP. Zo niet, dan moet later flink extra worden betaald. De crux is dat Microsoft straks uitsluitend nieuwe versies van programma's tegen gereduceerde (vaste klanten-)prijzen verstrekt indien Office XP is geïnstalleerd. Zo niet, dan moet naderhand de volle prijs worden betaald, alsof men een nieuwe klant is.

Michiel van der Bel, adjunct-directeur Microsoft Nederland, geeft toe dat na 1 oktober geen goedkope upgrade-versie meer beschikbaar is.

Volgens NGN-voorzitter Vincent Everts willen en kunnen de meeste grote bedrijven niet voor 1 oktober het nieuwe pakket aanschaffen.

Everts: "Een beslissing hierover neemt doorgaans veel meer tijd in beslag, te meer daar Office XP nog niet eens op de markt is. Dit gebeurt pas eind deze maand."

Zeker voor bedrijven die nog niet zo lang geleden Office 2000 hebben geïnstalleerd, komt de datum van 1 oktober veel te vroeg. Everts komt daarbij tot de bizarre conclusie dat zijn leden nog het minst ongunstig uit zijn als ze vóór 1 oktober de nieuwe versie aanschaffen en deze vervolgens op de plank laten liggen totdat ze klaar zijn om het te gebruiken.

Microsoft Nederland stelt hiertegenover dat het huidige licentiebeleid juist op verzoek van de afnemers is vereenvoudigd. Weersproken wordt de conclusie van Gartner dat een grote meerderheid van de zakelijke afnemers extra moet gaan betalen. Volgens Michiel van der Bel valt de wijziging van het licentiebeleid voor 80% van de zakelijke afnemers positief of neutraal uit.

De NGN is het met deze conclusie stellig oneens. Everts: "Bijna al onze leden blijken flink meer te moeten betalen."

Een ander verschil van inzicht heeft betrekking op het tempo waarin bedrijven overgaan op nieuwe officeversies. Volgens de NGN bestaat er een cyclus van ongeveer vier jaar. Microsoft zegt dat de cyclus veel korter is.

Microsoft wil graag dat haar afnemers overgaan op een nieuw programma met de naam 'Software Assurantie'. Dit nieuwe programma garandeert telkens de nieuwste versie van Office en Windows. Grote ondernemingen die onder zogeheten 'Enterprise Agreements' vallen, hebben volgens Microsoft sowieso geen nadeel. Volgens Gartner valt hooguit 15% van de afnemers onder zo'n programma. De NGN stelt dat dit percentage in Nederland zeker niet hoger is. Ook op dit punt is Microsoft een andere mening toegedaan.

Verder is Microsoft van plan alle Nederlandse bedrijven die geen officieel contract hebben, een brief op poten te sturen. Betrokken afnemers wordt dringend verzocht aan te tonen dat ze over voldoende licenties beschikken. Zo niet, dan wordt met advocaten gedreigd.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


wo 23 mei 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.