Het Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuws
wo 23 mei 2001  
---
De krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
De prins en Maxima 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Jaaroverzicht 
---
Telegraaf-i
---
Ga naar 
Auto's 
Reis & Vakantie 
Wonen 
Baan & Carrière 
Financieel actueel 
Show & Film 
Weerberichten 
Souvenirs 
---
Kopen 
 Vraag & Aanbod/ 
Speurders
 
Veiling 
Prijsvergelijker 
Winkelen 
---
Met Elkaar 
Live chatten 
Discussiëren 
Praat mee over het examen
Kaartje sturen 
E-mailen 
---
Mijn leven 
Horoscopen 
Psychologie 
---
Contact 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Jaarverslagenservice 
[terug]
 D E   F I N A N C I Ë L E   T E L E G R A A F 
 
ACTUEEL FINANCIEEL NIEUWS: WWW.DFT.NL
  Winstbijdrage Amerikaanse
overnames ING valt tegen

Van een onzer verslaggevers

   
 

AMSTERDAM - De vorig jaar overgenomen activiteiten van ReliaStar (mei) en Aetna (juli) hebben de eerste drie maanden van dit jaar minder aan de winst van ING Groep bijgedragen dan de bankverzekeraar in 2000 nog verwachtte. Na aftrek van financieringskosten droegen de activiteiten de eerste drie maanden van 2001 EUR63 miljoen bij aan de totale nettowinst van het concern (EUR1,1 miljard). Dat was 'iets' minder dan verwacht, aldus ING.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (512x294, 32kb)
ING-cijfers. (Foto: ANP)
ING Groep schrijft de tegenvaller toe aan de neerwaartse trend op de Amerikaanse aandelenmarkten. De lagere aandelenkoersen, met name op technologiebeurs Nasdaq, zorgden voor een teruggang van het beheerd vermogen en dus de provisie-inkomsten (iets waarvan ING Groep als geheel ook flink last had).

De tegenvallende winstbijdrage van ReliaStar en Aetna komt op een moment waarop ING Americas, de Amerikaanse verzekerings- en beleggingspoot van ING, aan de andere kant van de grote plas een nationale reclamecampagne is gestart om de naamsbekendheid van ING Groep te vergroten. "Consumenten moeten weten dat je I-N-G zegt en niet ing", merkte Mark Tullis van ING Americas in dat verband op in The Wall Street Journal.

Niet alleen in de VS daalden de aandelenkoersen en stagneerde de economische groei; dat gebeurde wereldwijd, merkte ook ING. "De winststijging van 11% (10,6%, red.) moet binnen die context worden bezien", benadrukte bestuursvoorzitter Ewald Kist dan ook in een geschreven verklaring.

Tegen de achtergrond van moeilijke marktomstandigheden en de start van een aantal 'belangrijke' integratieprocessen binnen ING (het inpassen van ReliaStar en Aetna en de bundeling van de zaken- en investeringsbankactiviteiten in één organisatie) kunnen de eerstekwartaalresultaten 'bevredigend' worden genoemd, stelde Kist zelfs. En analisten vielen hem bij.

ING hanteert sinds kort nieuwe financiële doelstellingen. Eén is: een autonome groei van de operationele nettowinst per aandeel van 12% per jaar (eerste kwartaal: 10,6%). Ervan uitgaand dat de economische omstandigheden en de financiële markten wereldwijd niet verder verslechteren, wordt aan die nieuwe doelstelling in 2001 voldaan, aldus de bankverzekeraar, die het de rest van dit jaar dus wat beter zal moeten doen dan het eerste kwartaal. Aan het tweede doel: een operationeel nettorendement op eigen vermogen van 18%, voldeed ING het afgelopen eerste kwartaal al wel (18,1%, naar het jaar omgerekend).

De tegenwind op de financiële markten en de stagnerende groei deden zich het eerste kwartaal met name gelden bij de banktak van ING. Ten opzichte van het vierde kwartaal steeg de operationele nettowinst bij het bankbedrijf weliswaar met 49% (tot EUR450 miljoen), maar vergeleken met het eerste kwartaal van 2000 was sprake van een afname met 9,5% (operationeel en voor belastingen zelfs 15,7%).

Het eerste kwartaal van 2000 was 'uitzonderlijk goed', wil ING daarbij wel aangetekend zien. Ter vergelijking: bij het verzekeringsbedrijf steeg de operationele nettowinst het eerste kwartaal van 2001 met 29,5% (tot EUR681 miljoen). Boekwinsten op de verkoop van aandelenpakketten droegen daaraan EUR178 miljoen bij (tegen EUR155 miljoen een jaar eerder).

Waar de malaise op de beurzen en de afnemende wereldwijde economische groei zich het eerste kwartaal ook deden gelden, was bij de vermogensbeheeractiviteiten van ING. De resultaten daarvan neemt de bankverzekeraar mee in beide poten van het concern (bank- én verzekeringsbedrijf). Een functioneel winstcijfer geeft de club van Kist wel. Vergeleken met het eerste kwartaal van 2000 daalde dat functionele cijfer (het operationele resultaat voor belastingen) met 41,6% (tot EUR149 miljoen). Daardoor daalde het aandeel van Vermogensbeheer in de totale operationele winst van ING van 17% tot 9%.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


wo 23 mei 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.