Het Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuws
wo 23 mei 2001  
---
De krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
De prins en Maxima 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Jaaroverzicht 
---
Telegraaf-i
---
Ga naar 
Auto's 
Reis & Vakantie 
Wonen 
Baan & Carrière 
Financieel actueel 
Show & Film 
Weerberichten 
Souvenirs 
---
Kopen 
 Vraag & Aanbod/ 
Speurders
 
Veiling 
Prijsvergelijker 
Winkelen 
---
Met Elkaar 
Live chatten 
Discussiëren 
Praat mee over het examen
Kaartje sturen 
E-mailen 
---
Mijn leven 
Horoscopen 
Psychologie 
---
Contact 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Jaarverslagenservice 
[terug]
 D E   F I N A N C I Ë L E   T E L E G R A A F 
 
ACTUEEL FINANCIEEL NIEUWS: WWW.DFT.NL
  Stralende dag op Damrak
   
 

AMSTERDAM - Op de Amsterdamse effectenbeurs heerste gisteren een euforische stemming. Wat maandag niet lukte, ging nu bijna vanzelf: De AEX hield zich boven de 600-puntengrens staande en sloot uiteindelijk 6,49 punten hoger op 604,21. Ook de midkappers straalden met een plus van 14,21 punten op 620,40 de gehele dag.

Vooral de technologiefondsen waren, na de stijging van bijna 5% van de Amerikaanse 'hightechgraadmeter' een dag eerder, gevraagd. ASML maakte bekend de overname van de Amerikaanse Silicon Valley Group (SVG) ter waarde van EUR1,8 miljard te hebben afgerond. Door de overname wordt ASML de toonaangevende leverancier van machines voor de chipindustrie. SVG wordt een volledige dochter van ASML. Het aandeel werd bijna 6% duurder op EUR31,90.

In het kielzog van ASML stonden KPNQwest (plus EUR1,45 op EUR15,05) en Getronics (plus EUR0,41 op EUR6,33). Ook chipmaker BE Semiconductors profiteerde van de interesse van beleggers voor de technologische waarden. Het fonds sloot 6,7% hoger op EUR10,25. Collega-midkapper CMG won zelfs ruim 11% op EUR8,05.

Beleggers in KPN en Philips deden goede zaken. Het telecomconcern en de van oorsprong Eindhovense gloeilampenfabrikant stegen respectievelijk 5% en 0,7%. Ook UPC, dat een dag eerder nog in de rode cijfers sloot, won gisteren 0,6% op EUR7,10.

Op de lokale markt sprong Open TV in het oog met een winst van liefst ruim 27% op EUR12,9. Het fonds was hiermee de grootste stijger. Maandagavond werd bekend dat Philips Semiconductors de software van Open TV gaat gebruiken voor haar set-top boxen. Daarnaast maakte de softwareleverancier voor interactieve televisie bekend wereldwijd in totaal 16 miljoen opzetkastjes voor digitale televisie te hebben geïnstalleerd. In het eerste kwartaal installeerde Open TV in totaal 2,1 miljoen boxen, dat is 30% meer dan de 1,6 miljoen die in het eerste kwartaal van 2000 werden aangesloten.

De goede stemming op het Damrak bleef niet beperkt tot de technologie. Ook de financiële waarden sloten in de plus. De handel in zakenbank Kempen & Co werd gisteren vanaf 11.40 uur tot sluiting stilgelegd vanwege een overnamegerucht. 's Middags werd duidelijk dat het ging om een heus overnamebod van het Belgisch/Franse financiële conglomeraat Dexia. De bank biedt EUR1,05 miljard voor Kempen & Co, zo maakten beide financiële instellingen gisteren bekend.

Vorig jaar zette Dexia al een stap in de Nederlandse markt met de overname van Labouchère. Dexia is van plan, wanneer de overname slaagt, Labouchère en Kempen te laten fuseren. Effectenbank Stroeve heeft echter haar twijfels over het slagen van de acquisitie. "De fusiecombinatie wordt een geduchte concurrent van de grote Nederlandse financials. De kans dat een van de partijen niet ingaat op het bod is dan ook zeker aanwezig", meent een analist.

Ook waren beleggers gisteren in afwachting van de kwartaalcijfers van ING. Direct na bekendmaking steeg het aandeel van de bank-verzekeraar om 2,7% hoger te sluiten op EUR76,23. De voorspelling van analisten, een groei van de winst per aandeel tot EUR1,12 tegen EUR1,07 een jaar geleden kwam niet uit. ING meldde EUR1,17. Branchegenoten ABN Amro en Fortis volgden met koerswinsten van respectievelijk 1,6% op EUR22,41 en 0,3% op EUR29,29.

Vedior won 3,6% op EUR15,65. De greenshoe-optie op de aandelenemissie van het uitzendconcern is in zijn geheel uitgeoefend. Global co-ordinator en bookrunner Merril Lynch heeft de gehele overtoewijzingsoptie van maximaal 7 miljoen aandelen uitgeoefend. Daarmee komt de totale opbrengst van de emissie op EUR702 miljoen.

De AEX telde ondanks de stralende dag ook enkele dalers. Onder andere handelshuis Hagemeyer (-0,7% op EUR25,70), uitgever Wolters Kluwer (-0,4% op EUR32,24), voedingsmiddelenconcern Numico (-0,17% op EUR46,31) en chemieconcern DSM (-0,33% op EUR44,65).

Unilever bleef gisteren vrijwel de gehele dag rond het slot van een dag eerder hangen. Maandag maakte concurrent Procter & Gamble bekend de haarkleurings- en haarverzorgingsproducent Clariol voor EUR5,6 miljard over te nemen van farmacieconcern Bristol-Myers Squibb. Handelaren vonden dit nieuws duidelijk niet schokkend genoeg om het vertrouwen in de was- en voedingsmiddelenreus op te zeggen. Het fonds sloot dan ook onveranderd op EUR63,90.

"Dat Unilever haar bod in het verleden niet heeft verhoogd, vinden wij positief", zegt een analist van effectenbank Stroeve. "Unilever concentreert zich dus duidelijk op de reorganisatie waarmee het aantal merknamen van 1600 moet worden teruggebracht naar 400. Ook hebben zij voorlopig duidelijk de handen vol aan de integratie van de overgenomen Amerikaanse voedingsgigant Bestfoods", zo vervolgt de marktkenner, die bovendien de door Procter & Gamble betaalde overnamesom van 2,5 keer de omzet aan de hoge kant noemt.

Mirjam Brinks



 

zoek naar gerelateerde artikelen


wo 23 mei 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.