KABOEL - De streng islamitische heersers in Afghanistan, de Taliban, hebben zich de woede en verbijstering van de internationale gemeenschap op de hals gehaald door te verordenen dat alle religieuze minderheden in hun land een duidelijk merkteken op hun kleren moeten gaan dragen.
Aangezien joden en christenen niet aanwezig zijn in Afghanistan, en Sikhs aan hun tulband worden herkend, betreft de nieuwe maatregel alleen hindoes, tot grote woede van India waar deze religieuze groep in de meerderheid is.
In een afwijzende reactie lieten de VS weten dat het Taliban-edict de nieuwste is in een rij van afschuwelijke en onderdrukkende bepalingen. "We willen duidelijk maken dat deze stigmatisering van groepen nooit, nooit geaccepteerd zal worden", waarschuwde Binnenlandse Zaken-woordvoerder Richard Boucher.
Geschat wordt dat in de Afghaanse hoofdstad Kaboel zeker 5.000 hindoes wonen, en nog eens duizenden in andere Afghaanse steden. Anar, een hindoe in Kaboel, voelt niets voor het merkteken. "Het maakt ons kwetsbaar en verlaagt onze positie in de maatschappij", zei hij.
"Het merkteken mag een lapje zijn dat aan hun zakken vast wordt gemaakt", verklaarde gisteren Maulawi Abdul Wali, de chef van de religieuze politie. Ook zei Wali dat hindoe-vrouwen net als de moslimvrouwen in Afghanistan geheel gesluierd door het leven moeten gaan.
India liet weten dat de maatregel weer een bewijs is van de "achterlijke en onaanvaardbare ideologische fundering van de Taliban". De Indiase hindoe-partij Shiv Sena beschuldigde Taliban ervan de hindoes te willen aanvallen. "Zodra hindoes gemerkt door het leven gaan, zal het eenvoudig zijn hun huizen te beroven", aldus een woordvoerder.
Aartsbisschop Oswald Gracias, secretaris-generaal van de Katholieke Bisschoppenconferentie van India, zei dat "geen enkele religie leert een andere te discrimineren", en dat "iedereen zich tegen de maatregel van de Taliban moet verzetten".
De Taliban die 95 procent van Afghanistan beheersen volgen een zeer eigenzinnige en strikte uitleg van de islam, die vrouwen van banen en onderwijs uitsluit en mannen verplicht hun baard te laten staan.
De Afghaanse heersers kwamen internationaal sterk onder vuur te liggen omdat zij weigeren de vermeende Saoedische terrorist Osama bin Laden uit te leveren. Om die reden werden hun onlangs voor de tweede keer sancties opgelegd door de VN-Veiligheidsraad.
Afghanistan kampt momenteel met hongersnood door de ergste droogte in 30 jaar. In het land zijn honderdduizenden ontheemden die zoeken naar voedsel en veiligheid in het land dat na 23 jaar burgeroorlog compleet is verwoest.
Munawaar Hasan, algemeen secretaris van de fundamentalistische Jamaat-e-Islami in Pakistan, meent echter dat de Taliban alle lof verdienen. "Bescherming van religieuze minderheden is in elk islamitisch land een plicht en deze stap lijkt daarmee in overeenstemming te zijn".