Het Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuws
wo 23 mei 2001  
---
De krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
De prins en Maxima 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Jaaroverzicht 
---
Telegraaf-i
---
Ga naar 
Auto's 
Reis & Vakantie 
Wonen 
Baan & Carrière 
Financieel actueel 
Show & Film 
Weerberichten 
Souvenirs 
---
Kopen 
 Vraag & Aanbod/ 
Speurders
 
Veiling 
Prijsvergelijker 
Winkelen 
---
Met Elkaar 
Live chatten 
Discussiëren 
Praat mee over het examen
Kaartje sturen 
E-mailen 
---
Mijn leven 
Horoscopen 
Psychologie 
---
Contact 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Jaarverslagenservice 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B U I T E N L A N D 
 
  Duitsers vrezen herrijzenis RAF

door Theo Jongedijk

   
 

BERLIJN - De ontdekking dat twee ex-terroristen van de Rote Armee Fraktion (RAF) betrokken zijn geweest bij een gewapende overval, heeft in Duitsland de vrees doen ontstaan dat het geweld van extreem links weer de kop zal opsteken.

In de jaren zeventig en tachtig lieten tientallen vooraanstaande Duitsers het leven in de strijd van de RAF tegen de heersende klasse.

De Duitse justitie zegt op grond van nieuwe dna-technieken het bewijs in handen te hebben dat Daniela Klette (44) en Ernst-Volker Staub (46), die begin jaren negentig nog behoorden tot de harde kern van de RAF, twee van de vier daders moeten zijn geweest van een overval op een geldtransport, waarbij meer dan een miljoen mark werd buitgemaakt.

In juli 1999 werd een geldwagen in Neuss, in de deelstaat Noordrijn-Westfalen, op het parkeerterrein van een modezaak door een Mercedes geramd. De overvallers losten waarschuwingsschoten, bedreigden de inzittenden met vuurwapens en dwongen hen tot overhandiging van een aanzienlijk geldbedrag. Ondanks de inzet van helikopters lukte het de politie niet de vluchtende daders op te sporen.

De auto van de overvallers kon enige tijd later worden veiliggesteld. Er werden haren in gevonden en een masker met speekselresten. Door middel van geavanceerd dna-onderzoek is nu vastgesteld dat Daniela Klette en Ernst-Volker Staub bij de gewelddadige actie betrokken moeten zijn geweest. Wie de twee andere, mannelijke daders waren, is tot op heden onbekend.

Justitie in Duisburg houdt er ernstig rekening mee dat de twee oud-terroristen een nieuwe linkse terreurgroep hebben opgericht, of dat de RAF, in tegenstelling tot een eigen verklaring uit april 1998, zichzelf wellicht toch niet heeft opgeheven.

Vijftien maanden voordat de overval in Duisburg plaatsvond, kwam uit kringen van de gevreesde terreurorganisatie het bericht, "dat na 28 jaar de gewapende strijd tegen de heersende klasse definitief werd gestaakt".

Duitsland haalde opgelucht adem om zich vervolgens te concentreren op het aan banden leggen van extreem rechts. Het geweld uit deze kring heeft de afgelopen jaren steeds ernstiger vormen aangenomen. Vooral gekleurde buitenlanders, daklozen, joden en andere minderheden zijn er het slachtoffer van.

Heeft de RAF met haar verklaring van april '98 gemeen spel gespeeld? Of zijn Klette en Staub gewone criminele geworden, die heel ordinair jacht maken op het grote geld en hun misdaden niet langer pogen te rechtvaardigen door er een ideologisch sausje overheen te gieten?

Rupert Scholz, lid van de bondsdag voor de CDU, beschouwt de aanwijzingen van justitie als een waarschuwing aan al degenen, die drie jaar geleden maar al te graag wilden geloven dat de terreurorganisatie zichzelf zou hebben geliquideerd. Kritische politici wijzen er nu op dat de RAF-terroristen nooit individueel hebben verklaard af te zien van geweld. Het tegendeel was eerder het geval. Terroriste Inge Viett verdedigde bij herhaling het "morele recht op gewapende oppositie".

De autoriteiten in Duitsland houden er rekening mee dat de 'nieuwe' terroristen van extreem links toegang hebben tot nimmer ontdekte wapenvoorraden van de 'oude' terreurorganisatie en beschikken over dezelfde soort vervalste persoonspapieren. Ook zou de jongste generatie RAF'ers, naar wordt vermoed, gebruikmaken van de onderduikadressen van hun voorgangers.

De terreurorganisatie Rote Armee Fraktion ontstond in 1970. Het doel was gewelddadige omverwerping van het kapitalisme. Tussen 1971 en 1993 kwamen meer dan 30 vooraanstaande Duitsers om het leven, zoals de bankiers Jürgen Pronto en Alfred Herrhausen. De harde kern bestond uit Ulrike Meinhof, Gudrun Ensslin, Jan-Carl Raspe en Holger Meins. In de laatste drie decennia van de vorige eeuw werden meer dan 30 leden van de extreem linkse bende opgepakt en veroordeeld.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


wo 23 mei 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.