Het Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuws
ma 21 mei 2001  
---
De krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
De prins en Maxima 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Jaaroverzicht 
---
Telegraaf-i
---
Ga naar 
Auto's 
Reis & Vakantie 
Wonen 
Baan & Carrière 
Financieel actueel 
Show & Film 
Weerberichten 
Souvenirs 
---
Kopen 
 Vraag & Aanbod/ 
Speurders
 
Veiling 
Prijsvergelijker 
Winkelen 
---
Met Elkaar 
Live chatten 
Discussiëren 
Praat mee over het examen
Kaartje sturen 
E-mailen 
---
Mijn leven 
Horoscopen 
Psychologie 
---
Contact 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   T E L E S P O R T 
 
  Diskwalificatie haalt streep door GT-zege Tom Coronel
Tom Coronel dacht gisteravond dat hij in de maling werd genomen. Nog voordat hij bij terugkomst in Bussum bij de barbecue aanschoof, was de autocoureur innerlijk al voldaan. Dankzij een schitterend optreden in de fascinerende FIA GT-race op de Belgische Omloop van Terlaemen had zijn Engelse teamgenoot Jamie Campbell-Walter de klus immers winnend kunnen afsluiten.

door Coo Dijkman

   
 

ZOLDER - Maar toen kwam daar plotseling de onheilstijding vanuit Zolder, dat hun Lister Storm niet door de nakeuring was gekomen. "Je maakt een geintje", sputterde de ongelovige Tomas tegen. "Ik weet van niks, ben al thuis en zit aan de barbecue. Ik ga onmiddellijk mijn team bellen."

De domper werd gisteravond laat bevestigd door teambaas Lawrence Pierce. Bij de controle worden de twee luchtinlaten afgestopt met twee 'tennisballen', waarna de draaiende motor dient af te slaan, hetgeen niet gebeurde. Dat wijst er op dat er nog lucht wordt aangezogen. Volgens Pierce, die tegen de diskwalificatie in beroep gaat, is waarschijnlijk de airbox licht gescheurd door het racen over de kerbstones.

Het was de anti-climax van een schitterende wedstrijd, die na drie uur koers pas op de streep werd beslist in het voordeel van Campbell-Walter (verschil 0,119 seconde!). De regerend FIA GT-kampioen leek in een zetel op de winst af te gaan, nadat Coronel de tweede 'stint' voor zijn rekening had genomen. De Gooise coureur zette in zijn beurt niet alleen de snelste rondetijd neer, maar overhandigde het stuur weer toen hij een ronde voorsprong had opgebouwd op de Chrysler Viper van het Carsport Holland-duo Mike Hezemans en Jeroen Bleekemolen. Teambaas Pierce was lyrisch over het werk van zijn Nederlandse huurling, die vanwege andere verplichtingen niet het hele kampioenschap kan afmaken. "Een megastint", jubelde de charismatische Brit.

Dat Campbell-Walter toch nog in de problemen kwam, had te maken met een oliedrukprobleem, waardoor hij tweemaal extra aan de pits moest verschijnen om per keer vijf liter olie bij te gieten. Door in de slotfase nog tien 'kwalificatieronden' uit de hoorbaar grimmig lopende Lister te persen, kon hij de Viper van de Fransman Christophe Bouchut op de finishlijn te grazen nemen. Niet wetend dat hij en zijn teamgenoot uren na afloop zelf de pineut waren.

In het spoor van de latere winnaars Bouchut-Belloc, die daarmee tevens hun algemene leiding verstevigden, schoven Mike Hezemans en Jeroen Bleekemolen op van de derde naar de tweede plaats. Vooral de 18-jarige Bleekemolen stelde in de eindfase de podiumplaats veilig, door de Ferrari 550 Maranello van de Belg Marc Duez van de derde plaats te verdringen. Beide kemphanen maakten er een spannende strijd van, ook vanwege het feit dat de koppeling het bij Bleekemolen had begeven en Duez' banden op waren.

Eigenlijk had er voor het Carsport Holland-tweetal veel meer in gezeten, maar een domme fout aan de pits kostte hen achteraf de winst. Bleekemolen startte namelijk de motor toen zijn Viper nog half op de pneumatische krikken stond, hetgeen verboden is. Wie hem daartoe het sein gaf, doet niet zo terzake, maar het voorval typeert het soms chaotische teamwerk onder leiding van Mike's vader Toine.

Het vijfde Eurosport Super Racing Weekend van dit jaar kreeg toch nog een onbetwiste Nederlandse winnaar in de persoon van Duncan Huisman. Met zijn BMW 320i E-46 van Carly Motors zegevierde hij voor de tweede maal in het FIA Produktietoerwagenkampioenschap. De broer van DTM-coureur Patrick had weliswaar achter Peter Kox en de Duitser Norman Simon (beiden ook BMW) als derde getraind, maar voor de race hield hij een nieuw setje Michelin-banden achter de hand. Daarvan profiteerde hij meteen na de start, zoals ook de twee oefenstartjes op de zaterdag hun vruchten zouden afwerpen. Kox en Simon liepen vanaf dat moment achter de feiten aan.

Zolder (Bel), Eurosport Super Racing Weekend, FIA GT Championships:1. Bouchut-Belloc (Fra) Chrysler Viper GTS-R 111 ronden in 3.00.15,188 (gem. 146,93 km/u), 2. Mike Hezemans-Jeroen Bleekemolen (Ned) Chrysler Viper GTS-R op 17,270, 3. Blieninger-Duez (Dui/Bel) Ferrari 550 Maranello 19,864, 4. en 1e NGT Riccitelli-Boldrini (Ita) Porsche 996 GT3-R op 2 ronden, 5. Belmondo-Gosselin (Fra) Chrysler Viper GTS-R op 2 ronden.Gediskwalificeerd na technische controle:Campbell-Walter-Coronel (GBr/Ned) Lister Storm.Uitgevallen:Michael en Sebastiaan Bleekemolen (Ned) Chrysler Viper (aandrijving).Stand na vijf races:1. Bouchut en Belloc 42 punten, 3. Campbell-Walter 23, 4. Coronel 20, 7. Hezemans en Bleekemolen 10.

FIA European Touring Championship, Super Production:1. Duncan Huisman (Ned) 18 ronden in 31.27,643, 2. Kox (Ned) 1,314, 3. Simon (Dui) 2,856, allen BMW 320i E-46.Stand na vijf races:1. Huisman 82 punten, 2. Kox 75, 3. Simon 49.

2001 Formula Renault Eurocup:1. Quintarelli (Ita) 16 ronden in 24.45,114 (gem. 154,18 km/u), 2. Guerrieri (Arg) 4,481, 3. Piguet (Fra) 7,820, 6. Charles Zwolsman (Ned) 10,395, 10. Ross Zwolsman (Ned) 19,055.Stand na vijf races:1. Farfus (Braz) 96, 2. Quintarelli 66, 3. Benz (Zwi) 54, 16. Ch. Zwolsman 10.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


ma 21 mei 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.