
|
De roep om Megawati Soekarnoputri wordt steeds groter. In Malang op Oost-Java gingen tienduizenden aanhangers de straat op om hun steun aan Megawati te betuigen. (Foto: AP)
|
JAKARTA - Geruchten over het afkondigen van de noodtoestand, ontbinding van het parlement en mogelijke ontslagen in de legertop voerden de spanningen in Indonesië het afgelopen weekeinde op en verdiepten de politieke crisis rond de met afzetting bedreigde president Wahid.
De geruchtenmolen werd op gang gebracht door een ontmoeting van vice-president Megawati met de legerleiding en het feit dat zij daarna een voorgenomen reis annuleerde. Een extra kabinetszitting, die voor gistermiddag was uitgeschreven, werd te elfder ure afgelast omdat president Wahid afwezig bleek te zijn en een daardoor geïrriteerde Megawati weigerde de vergadering voor te zitten.
Na een langere periode van onthouding is dit weekeinde ook de Indonesische krijgsmacht weer in de politiek teruggekeerd. Kostrad (de 'strategische reserve'), het grootste legeronderdeel, gaf zaterdag een onmiskenbaar staaltje van machtsvertoon toen het honderden eenheden met zware wapens in de buurt van het presidentiële paleis in Jakarta samentrok voor wat 'een loyaliteitsceremonie' heette.
Dat het leger de politiek niet meer schuwt, bleek ook toen president Wahid vorige week overwoog de noodtoestand af te kondigen. Die zou hem in staat stellen het parlement te ontbinden, verkiezingen uit te schrijven en zo de afzettingsprocedure te vermijden die het parlement zal starten wanneer hij voor 30 mei a.s. geen bevredigend antwoord geeft op twee berispingen wegens zijn betrokkenheid bij enkele corruptie-affaires.
Generaal Endriartono Sutarto, chef-staf van het leger, sprak zich vorige week met klem tegen het uitroepen van de noodtoestand uit. Dit weekeinde was de generaal wederom in het nieuws. Hij had 255 generaals en generaals b.d. naar de hoofdstad gedirigeerd om steun te vinden voor zijn oproep aan Wahid. En het gerucht deed de ronde dat de president Sutarto zou willen ontslaan. Van presidentiële zijde werd gisteren zowel ontkend dat Wahid de noodtoestand zou willen afkondigen als dat hij de chef van de legerstaf zou willen vervangen.
Vice-president Megawati wees vervroegde verkiezingen als oplossing voor een politieke crisis gisteren met beslistheid van de hand. Naar veler verwachting zal zij binnen enkele maanden de taak overnemen van Wahid, wiens onverzoenlijkheid jegens het parlement hem steeds dichter naar het eind van zijn presidentschap leidt. "De partij heeft mij het mandaat gegeven president te zijn", zei ze gisteren. "Maar de werkelijkheid is anders. Behalve de wil om dat mandaat uit te voeren, heb ik geen enkele ambitie president te worden", hield ze haar partijgenoten voor.