TEL AVIV - De Israëlische premier Ariel Sjaron blijft bij zijn besluit "alle militaire middelen in te zetten" tegen de Palestijnen ondanks grote internationale druk en kritiek van de Israëlische pers na het gebruik van F16-gevechtsvliegtuigen.
"We moeten terugvechten en we zullen daarbij alles gebruiken wat ons ter beschikking staat", aldus Sjaron. De premier negeert daarmee een scherpe veroordeling van de trouwe bondgenoot, de VS. Vice-president Dick Cheney had dit weekeinde verklaard dat Israël de jagers niet meer moet inzetten "omdat dit een escalatie is in een zeer delicate situatie".
Overigens heeft Washington de Palestijnse bewering dat men van tevoren op de hoogte was van de Israëlische aanval als "absurd" afgedaan.
De kop in de grootste Israëlische krant Yediot Aharonot gaf gisteren aan hoe delicaat die situatie is: 'De oorlog komt eraan'. De Israëlische minister van Communicatie, Reuven Rivlin, ging nog verder. "Het is oorlog", verklaarde hij. Het Israëlische kabinet besloot gisteren in meerderheid om het defensiebudget te vergroten.

|
Moebarak (Foto: REUTERS)
|
De Egyptische secretaris-generaal van de Arabische Liga zei dat het onder deze omstandigheden geen zin heeft om het Egyptisch/Jordaanse vredesvoorstel nog verder te bespreken. Zijn president, Hosni Moebarak, wilde zo ver niet gaan, maar verklaarde wel "bang te zijn dat we het punt bereiken waarop er geen weg terug meer is", aldus de president. De Arabische Liga heeft voorgesteld alle contacten met Israël te verbreken. De strengste aanbeveling sinds de start van de 'Al-Aksa Intifada' in september.
Reactie
Het gebruik van de F16's was een reactie op een Palestijnse zelfmoordaanslag vrijdag op een winkelcentrum in de kustplaats Netanja waarbij de dader en zes Israëli's omkwamen. Bij de luchtaanval met de jets van Amerikaanse makelij, de eerste sinds dertig jaar, werden twaalf Palestijnen gedood.
Volgens Sjaron is bewust voor het inzetten van dit zware wapen gekozen om de vastbeslotenheid van Jeruzalem te tonen. Veel lof kreeg hij daarvoor gisteren niet in de Israëlische pers. De meeste commentaren verweten Sjaron dat hij had toegegeven aan de roep om wraak en daarbij het uitgangspunt van zorgvuldig uitgevoerde acties tegen Palestijnse militanten overboord had gezet waardoor de Palestijnse bevolking is getroffen. Israël wil juist duidelijk maken dat alleen de Palestijnse leider, Jasser Arafat, cynisch gebruik maakt van geweld zonder daarbij burgers of het nu Israëli's of Palestijnen zijn te ontzien.
"Wraak als beleid toont zwakte en frustratie", aldus de krant Yedioth Ahronot. Een andere dagblad, Ma'ariv, sprak van "een serieuze politieke en strategische flater".
De Israëlische minister van Defensie Binyamin Ben-Eliezer heeft in Syrië gedreigd Syrische troepen in Libanon aan te vallen. De bewindsman zei dat Israël Syrische troepen in Libanon als doelwit voor wraakacties kiest als de Zuid-Libanese sjiëtische beweging Hezbollah aanvallen doet op Israëlisch grondgebied. |