DEN HAAG - Het rijbewijs in ons land moet stapsgewijs worden verdiend. Na een eerste geslaagd examen volgt twee jaar proeftijd. Daarin wordt de beginnende automobilist geconfronteerd met een aantal beperkingen, zoals invoering van een avondklok. Na 24 maanden volgt een herexamen voor het definitieve rijbewijs.
Dat zijn de voornaamste aanbevelingen van de Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid (SWOV).
De stichting legt momenteel de laatste hand aan een rapport met daarin een groot aantal suggesties voor het verbeteren van de verkeersveiligheid.
Nu kan de automobilist na ontvangst van zijn rijbewijs zijn gang gaan, maar eigenlijk ontbreekt het de betrokkene naar de mening van de SWOV aan voldoende rijervaring.
SWOV-directeur Wegman: "Wij pleiten daarom voor een periode van twee jaar proefrijden, waarna nog een tweede rijexamen wordt afgenomen. Tijdens de proeftijd wordt nieuwe automobilisten dan bovendien een aantal beperkingen opgelegd."
De stichting denkt daarbij niet alleen aan de strengere alcohollimiet die minister Netelenbos voor beginnende automobilisten wil invoeren, maar onder andere ook aan een soort avondklok in de weekeinden. Nieuwe chauffeurs zouden in dat geval na bijvoorbeeld tien uur 's avonds tot de volgende ochtend niet meer achter het stuur mogen zitten.
Minister Netelenbos (Verkeer) wil ook strengere regels voor personen die net hun rijbewijs hebben gehaald. Iedereen die voor het rijexamen slaagt, krijgt daarom eerst vijf jaar een tijdelijk rijbewijs, zo zal de bewindsvrouw deze week in het nationaal verkeer- en vervoersplan voorstellen.
Verkeer & Waterstaat laat in een reactie weten dat altijd goed gekeken wordt naar de adviezen van de SWOV. Waarschijnlijk zal worden vastgehouden aan het nu ontwikkelde tijdelijk rijbewijs, waarin geen nachtelijk rijverbod voor jongeren voorkomt. "We zullen dit allemaal meenemen, maar het nieuwe rijbewijs komt er al per 1 januari 2002, dus dat is vrij snel", aldus een woordvoerster.