AMSTERDAM - Loopt het met UPC af zoals met de fabriek die vlak na de oorlog kachels produceerde die wel veel lawaai maakten, maar geen warmte afgaven? Een particuliere belegger vroeg het zich gisteren af tijdens de aandeelhoudersvergadering van de kabelaar.

|
Mike Fries.
|
"Als ik de bestuurders achter de tafel hoor, krijg je de indruk dat je te maken hebt met een florerend bedrijf. Maar ik ken heel weinig mensen die me iets positiefs kunnen vertellen over UPC. Bovendien heeft de beurs altijd gelijk", wees hij op de fors gedaalde beurskoers van het bedrijf.
Ook het Shell Pensioenfonds en PGGM roerden zich tijdens de vergadering. Beide institutionele beleggers maakten bezwaar tegen het gebrek aan onafhankelijke commissarissen bij UPC.
Ze vinden dat daardoor de belangen van minderheidsaandeelhouders onvoldoende gewaarborgd zijn. Bovendien stelde Sylvia van Waveren, manager beleggingen van PGGM, het een slechte zaak te vinden dat UPC-commissaris Tina Wildes de zus van UPC-bestuursvoorzitter Mark Schneider kan oordelen over de beloning van haar broer.
Beide pensioenfondsen verleenden daarom de raad van commissarissen van het kabelconcern geen decharge. Ook stemden ze tegen de benoeming van topman H. Kloiber van het Zweedse SBS en topbestuurder M. Curtis van het Amerikaanse Liberty Media tot commissaris.
Volgens het Shell Pensioenfonds en PGGM zijn beide personen niet onafhankelijk vanwege hun banden met respectievelijk SBS (waarin UPC een belang heeft van 25%) en Liberty Media (dat indirect over de meerderheid van de aandelen in de kabelaar beschikt). Doordat de twee pensioenfondsen slechts een relatief klein aandeel in UPC hebben, maakte hun protest geen enkel verschil voor de benoeming van de drie voorgestelde commissarissen.
President-commissaris Mike Fries erkende dat verschil van inzicht kan bestaan over wat precies een onafhankelijke commissaris is. Doordat de Nederlandse wet hierover geen uitsluitsel geeft, baseert UPC zich volgens hem hierbij op de regels van de Amerikaanse beurstoezichthouder SEC. Op basis daarvan zijn vier van de acht UPC-commissarissen onafhankelijk, aldus Fries.
Dat schoot Van Waveren echter in het verkeerde keelgat. "Er bestaat weliswaar geen definitie voor wat een onafhankelijke commissaris is. Maar een zichzelf respecterend bedrijf als UPC kan dat wel voor zichzelf bepalen. We vinden dan ook dat u hierin ernstig tekort schiet", aldus de PGGM-manager.
De Vereniging van Effectenbezitters kon de top van UPC gisteren niet overtuigen om de optieregelingen van het bedrijf vooraf te laten goedkeuren door de aandeelhoudersvergadering. Fries ziet daarvan de noodzaak niet in, omdat UPC volgens hem voldoende transparant is over dit soort beloningen. Overigens vraagt kabelconcern Versatel vanaf volgend jaar de aandeelhouders wel om toestemming voor het verstrekken van opties.
Tijdens de rondvraag merkte een oudere aandeelhouder uit Zaandam op grote bezwaren te hebben tegen de royale beloningen van het UPC-bestuur. Zo streek bestuursvoorzitter Schneider vorig jaar tientallen miljoenen op door de omzetting van personeelsopties in aandelen. De uitoefening van opties op aandelen Chello leverde hem nog eens circa EUR3,5 miljoen op.
"Het is niet zo handig om in tijden waarin UPC enorme verliezen lijdt, dit soort bonussen te verstrekken. Het lijkt er dan ook op dat de heren het zinkende schip verlaten", aldus de particuliere belegger. "Deze zelfverrijking is van enorme invloed op de beurskoers. In deze moeilijke tijden voor UPC zou je als bestuur juist vertrouwen moeten kweken door sober te zijn."