Het Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuws
vr 18 mei 2001  
---
De krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
De prins en Maxima 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Jaaroverzicht 
---
Telegraaf-i
---
Ga naar 
Auto's 
Reis & Vakantie 
Wonen 
Baan & Carrière 
Financieel actueel 
Show & Film 
Weerberichten 
Souvenirs 
---
Kopen 
 Vraag & Aanbod/ 
Speurders
 
Veiling 
Prijsvergelijker 
Winkelen 
---
Met Elkaar 
Live chatten 
Discussiëren 
Praat mee over het examen
Kaartje sturen 
E-mailen 
---
Mijn leven 
Horoscopen 
Psychologie 
---
Contact 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   F I N A N C I Ë L E   T E L E G R A A F 
 
ACTUEEL FINANCIEEL NIEUWS: WWW.DFT.NL
  'Rechtshulp Zwitserland gebaseerd op valse tip'

Van een onzer verslaggevers

   
 

AMSTERDAM - Het Openbaar Ministerie heeft een rechtshulpverzoek aan Zwitserland in het kader van Operatie Clickfonds mogelijk mede gebaseerd op een als 'onbetrouwbaar' bestempelde tip van een informant die de omstreden drugsconnectie in de beursfraudezaak suggereerde. De Zwitserse overheid wist niet beter dan dat de tip juist was en verstrekte de opgevraagde informatie. Dit beweerde de advocaat van één van de clickfondsverdachten gisteren in de Amsterdamse rechtbank.

Victor Koppe, de betreffende advocaat van verdachte Ad van der R., ex-directeur van het effectenhuis Leemhuis & Van Loon, zegt zich te baseren op uitlatingen van een informant.

Het gaat om Raoul Renique, ooit zelf (korte tijd) verdachte in de Octopus-zaak, waarbij drugsbaron 'de Hakkelaar' (Johan V.) vervolgd werd. Renique treedt momenteel op als getuige in een onderzoek naar Bernard M. (een voormalige zakenpartner van Johan V.) die verdacht wordt van het witwassen van drugsgeld. Dit witwassen zou volgens het OM onder meer gebeurd zijn via bedrijven die betrokken zijn in de clickfondszaak.

Volgens Koppe beschikt Renique over informatie waaruit blijkt dat een aan de Criminele Inlichtingendienst (CID) verstrekte tip al in een vroeg stadium van het ondezroek als 'onzin' werd bestempeld. "Ik heb begrepen dat de CID deze tip heeft getoetst en vervolgens als onbetrouwbaar heeft gekenschetst, nog vóórdat het rechtshulpverzoek aan Zwitserland in september 1997 de deur uitging", zei Koppe.

Indien het OM inderdaad verzuimd heeft de Zwitserse autoriteiten hierover in te lichten, zou dat volgens Koppe genoeg reden zijn om de officier van justitie niet-ontvankelijk te verklaren. "Het zou opnieuw een bewijs zijn van het stelselmatig misleidingspatroon van het OM", aldus de advocaat.

Het OM zegt de bewering van Koppe niet serieus te nemen. "Iedereen kan wel beweren dat een tip van een informant onjuist is", schamperde officier van justitie J. Tonino.

De rechtbank nam de suggestie van de verdediging daarentegen een stuk serieuzer. Rechtbankvoorzitter Maarten Mastboom besloot de clickfondszaak te schorsen tot 30 mei, zodat in de tussentijd de betrokken rechtercommissaris een onderzoek kan verrichten naar correspondentie over de betrokken informant. Bovendien beveelde hij dat tijdens de eerstkomende zittingsdag het hoofd van de CID en zo kort mogelijk daarna getuige Renique over het onderwerp gehoord moeten worden.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


vr 18 mei 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.