Het Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuws
vr 18 mei 2001  
---
De krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
De prins en Maxima 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Jaaroverzicht 
---
Telegraaf-i
---
Ga naar 
Auto's 
Reis & Vakantie 
Wonen 
Baan & Carrière 
Financieel actueel 
Show & Film 
Weerberichten 
Souvenirs 
---
Kopen 
 Vraag & Aanbod/ 
Speurders
 
Veiling 
Prijsvergelijker 
Winkelen 
---
Met Elkaar 
Live chatten 
Discussiëren 
Praat mee over het examen
Kaartje sturen 
E-mailen 
---
Mijn leven 
Horoscopen 
Psychologie 
---
Contact 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   F I N A N C I Ë L E   T E L E G R A A F 
 
ACTUEEL FINANCIEEL NIEUWS: WWW.DFT.NL
  KLM plukt vruchten van beperkte capaciteitsgroei

Van onze luchtvaartredacteur

   
 

AMSTELVEEN - Een gezondere tarievenstructuur door wereldwijd teruggedrongen overcapaciteit met minder felle concurrentie, kostenbeheersing en beperking van de eigen capaciteitsgroei hebben de KLM ondanks 60% hogere brandstofkosten over het afgelopen boekjaar 2000/01 een fraaie winst opgeleverd.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (426x284, 18kb)
KLM-directie.
Een zwaar tegenvallend laatste kwartaal, weliswaar beter dan vorig jaar, verbleekte de glans van het op zich fraaie resultaat, dat uiteindelijk verdrievoudigde en van EUR95 miljoen in het vorig boekjaar naar EUR277 miljoen steeg. De nettowinst kwam uit op EUR77 miljoen tegen EUR3 miljoen (exclusief bijzondere baten) in het voorgaande boekjaar.

De omzet steeg in het eind maart afgesloten jaar met 11%, ofwel EUR664 miljoen, tot EUR6960 miljoen. Deze stijging weerspiegelde volgens de directie "de sterke performance van zowel passage als vracht".

De KLM ontkwam in het vierde kwartaal, vooral in de laatste maand, niet aan de gevolgen van de verslechterende economie. Het bedrijfsresultaat steeg toen met slechts EUR12 miljoen ten opzichte van dezelfde periode van vorig boekjaar. Maar de maatschappij bleef succesvol in het verbeteren van de gemiddelde opbrengst per ton/kilometer vervoer.

President-directeur Leo van Wijk toonde zich gisteren bij de presentatie van de jaarcijfers opmerkelijk optimistisch, ondanks de recessie in de Verenigde Staten, die voor de KLM vooral in het eerste kwartaal van het nieuwe boekjaar voelbaar begint te worden.

"Het verschil met vorige recessies is dat we nu geen overcapaciteit en dus lage tarieven met weinig verdiensten hebben. De kosten zijn teruggedrongen en beheersbaar. We zijn daarmee goed voorbereid om cyclische perioden zonder risico's door te komen", liet hij zelfverzekerd weten. Hij noemde de succesvolle kostenbeheersing en beperkte capaciteitsgroei passage 1%, vracht +2% zeer bemoedigend. "Ieder kwartaal is het ons gelukt de kosten, exclusief de brandstofprijs en wisselkoerseffecten, beneden het niveau van vorig jaar te brengen", onderstreepte hij.

Toch durfde hij geen winstverwachting aan. "Op grond van de resultaten die nu bekend zijn, verwacht ik winst. Maar de onzekerheden zijn zo groot en van week tot week verschillend, dat ik geen voorspelling kan doen", zei hij. Wel verzekerde Van Wijk dat de capaciteitsgroei beperkt zal bijven en dat beheersing van kosten het parool blijft om een duurzame winstgevendheid te bereiken, los van de cyclische marktbewegingen.

"Met name in het licht van de uitdagende doelen die wij onszelf gesteld hebben, en de aanhoudend hoge brandstofkosten, ben ik zeer verheugd dat wij financiële resultaten hebben behaald die onze verwachtingen hebben overtroffen", aldus de KLM-president, die zich over het ontbreken van een partner in Europa geen zorgen maakte.

Vorig jaar werd de samenwerking met Alitalia gestopt en ook de nieuw in de steigers gezette volledige fusie met British Airways liep vast op luchtvaartpolitieke onmogelijkheden. Haast is er bij een nieuwe poging tot een alliantie of fusie volgens Van Wijk niet. De ontwikkelingen in de Verenigde Staten, de overneming van TWA door American Airlines en de lopende poging van een fusie tussen United Airlines en USAir, maken volgens hem "voorlopig even afwachten verstandig".

De KLM-directie voert gesprekken met tal van maatschappijen. Alitalia, Swissair en Sabena noemde Van Wijk als voorbeelden in één adem. "Maar met geen van alle wordt onderhandeld over een fusie of enige vorm van samenwerking", zei hij in een zoveelste poging geruchten te ontzenuwen, bijvoorbeeld dat KLM en Alitalia over herstel van hun joint venture in gesprek zijn. "Ik heb pas onlangs voor het eerst kennisgemaakt met de nieuwe directievoorzitter van Alitalia. We hadden een gezellig praatje, niet meer en niet minder dan dat", aldus de KLM-topman.

Over de haperende samenwerking met de Noorse maatschappij Braathens, waarin de KLM een belang van 30% bezit, gaf Van Wijk duidelijk aan dat de KLM op het punt staat daarmee te breken. "De regionale maatschappijen hebben het moeilijk, vooral in hun eigen thuismarkt. Het is een misverstand dat die door maatschappijen als de KLM gesubsidieerd kunnen worden. De belangen van bijvoorbeeld Swissair in dergelijke maatschappijen in Frankrijk zijn ook verkeerd uitgepakt en hebben bewezen dat het op die manier niet werkt", zei Van Wijk, die niet wilde vooruitlopen op de afronding van een evaluatie over Braathens, dat overigens zelf ook van de banden met KLM af wil.

De KLM-directie hoopt dat de problemen rond onder meer Swissair en Sabena en andere maatschappijen, zoals Martinair, voor de Europese Commissie een signaal zijn dat bijvoorbeeld een 100%-belang in Martinair niet is bedoeld om de markt te domineren. Het is voor kleinere maatschappijen noodzakelijk om te overleven. In dat opzicht probeert KLM in Brussel medewerking te vinden om de volledige zeggenschap te krijgen over Martinair, waarvan het aandelenpakket nu nog wordt gedeeld door KLM en Nedlloyd. Een eerdere poging om het 50% belang van Nedlloyd over te nemen strandde op weerstand bij de autoriteiten in Brussel.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


vr 18 mei 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.