Het Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuws
vr 18 mei 2001  
---
De krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
De prins en Maxima 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Jaaroverzicht 
---
Telegraaf-i
---
Ga naar 
Auto's 
Reis & Vakantie 
Wonen 
Baan & Carrière 
Financieel actueel 
Show & Film 
Weerberichten 
Souvenirs 
---
Kopen 
 Vraag & Aanbod/ 
Speurders
 
Veiling 
Prijsvergelijker 
Winkelen 
---
Met Elkaar 
Live chatten 
Discussiëren 
Praat mee over het examen
Kaartje sturen 
E-mailen 
---
Mijn leven 
Horoscopen 
Psychologie 
---
Contact 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   F I N A N C I Ë L E   T E L E G R A A F 
 
ACTUEEL FINANCIEEL NIEUWS: WWW.DFT.NL
  EU wil eind aan 'gifpil'

Van onze correspondent

   
 

BRUSSEL - De lidstaten van de Europese Unie willen bedrijfsovernames vergemakkelijken. Ze werden het deze week eens over een richtlijn die het gebruik van zgn. 'gifpillen' onmogelijk moet maken. Duitsland lag de laatste weken dwars, maar bleek op eigen houtje niet in staat de overige 14 lidstaten tegen te houden. Maar het europarlement heeft ook nog de nodige noten op zijn zang.

Reeds tien jaar wordt er gepraat over de nieuwe overname-richtlijnen binnen de EU, ze zijn een belangrijke bouwsteen in het creëren van de interne markt. Met nog drie weken te gaan voor de deadline op 6 juni moet een definitief besluit vallen over de nieuwe richtlijn is het erop of eronder. De verantwoordelijke eurocommissaris Bolkestein heeft al laten weten dat als er geen akkoord uit de bus komt, er sprake is van "tien jaar weggegooid werk".

De 'gifpil' wordt in het bedrijfsleven gebruikt om vijandelijke overnames af te weren. Een bekend voorbeeld is de voormalige Belgische Generale Bank. De Generale Maatschappij, de belangrijkste aandeelhouder van de bank, verhoogde tijdens een nachtelijke verrassingsactie plots het kapitaal. Op die manier werd het voor ABN Amro, die het vijandelijke bod had gedaan, onmogelijk de bank in handen te krijgen en werd de weg vrijgemaakt voor de overname door Fortis, een overname die de Generale Bank wel zag zitten.

Als het aan de regeringen van lidstaten ligt, zal dat soort acties in de toekomst moeilijker, zo niet onmogelijk worden. Behalve plotselinge kapitaalverhogingen zullen ook verkopen van bedrijfsonderdelen, om het moederbedrijf onaantrekkelijker te maken voor een overnemer, niet meer toegelaten worden.

Van de lidstaten was alleen Duitsland vóór behoud van de gifpil-constructie. De Duitsers wezen erop dat in sommige landen de tactiek van het 'gouden aandeel' wordt toegepast om ongewenste overnames te voorkomen. Bezitters van zo'n gouden aandeel, meestal de overheid, hebben een vetorecht over beslissingen die door andere aandeelhouders worden genomen.

Het Duitse bedrijfsleven is van oudsher goed beschermd tegen overnames, maar de houding is aan het veranderen sinds telecombedrijf Mannesmann geen gifpil gebruikte om de overname door het Britse Vodafone af te weren.

Het is nog lang niet zeker dat de richtlijn waar de Europese ministers het nu over eens zijn, snel werkelijkheid wordt. Het europarlement moet er zijn licht nog over laten schijnen en vorig jaar nog stemde een meerderheid van de europarlementariërs voor het behoud van de gifpil. De Europese ministerraad heeft nu tot 6 juni om een compromis uit te werken tussen het parlement en de Commissie, die vóór afschaffing is van gifpil-constructies. Die vormt immers een rem op overnames en is in die zin een concurrentienadeel ten opzichte van vaak veel grotere Amerikaanse bedrijven.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


vr 18 mei 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.