AMSTERDAM - Aangejaagd door de positieve ontwikkelingen op Wall Street, waar de Dow Jones-index woensdagavond voor het eerst sinds september vorig jaar door de 11.000 punten-grens brak, werd gisteren op het Damrak weer de aanval ingezet op de 600 punten-grens. Vooral dankzij de technologie- en telecomfondsen sloot de AEX op 592,19; een stijging van 6,28 punten ofwel 1,07%.
De vijfde renteverlaging die de Fed (het Amerikaanse stelsel van centrale banken) dinsdag doorvoerde leek Wall Street aanvankelijk onberoerd te laten. Maar een dag later, en dan ook nog in de laatste handelsuren, sloeg de vlam alsnog in de pan. Mogelijk speelde de publicatie van meevallende Amerikaanse inflatiecijfers hoge inflatie zou de keerzijde van een al te ruim monetair beleid aan het licht brengen een rol. Of het rentewapen inderdaad nog scherp genoeg is om de Amerikaanse economie én de beurzen door het dal te slepen zal de komende tijd moeten blijken.
"De Fed heeft snel en fors gereageerd", analyseert Sander Haaijer, macro-econoom bij effectenbank Stroeve. "Deze monetaire stimulans vindt z'n weg wel door de Amerikaanse economie. Don't fight the Fed. Zou het niet helpen, dan wijst dat op een echte langdurige recessie zoals in Japan (waar zelfs een geldmarktrente van bijna nul de economie niet op gang krijgt, MJ). En dat zie ik in een flexibele economie zoals die in de Verenigde Staten echt niet gebeuren." Haaijer wijst erop dat Fed-voorzitter Greenspan nog verder kan gaan: "In de periode 1989 tot 1993 lag de Amerikaanse geldmarktrente op 3%, lager dan de toenmalige inflatie."
Een lagere lange rente is in elk geval goed nieuws voor de zwaar gefinancierde fondsen in de technologie- en telecomhoek. ASM Lithography won gisteren ruim 6% op EUR29,09, en voerde daarmee het lijstje sterkste stijgers aan. Ook Getronics (+2,82%), KPN (+3,02%), KPNQwest (+5,34%), Philips (+3,83%) en Versatel (+3,44%) deden goede zaken. Buiten de 'nieuwe economie'-hoek viel Akzo Nobel op, dat 4,41% aandikte.
Ook binnen de Midkap waren het overwegend de technofondsen die met de winst aan de haal gingen. Uitschieter was CMG, dat met een koersdaling van dik 6% werd beloond voor het vasthouden aan de verwachtingen over 2001, afgelopen woensdag op de jaarvergadering. De slotkoers van gisteren (EUR7) bedraagt overigens nog geen eenderde van de hoogste koers over de afgelopen twaalf maanden EUR24,85).
Vers nieuws was er te melden over KLM, dat gisteren met de cijfers over het gebroken boekjaar 2000/2001 naar buiten kwam. Geert-Jan Hoppers (SNS Securities) vindt vooral het laatste kwartaal, waarin de luchtvaartmaatschappij in de rode cijfers dook, "erg teleurstellend". Hoppers wijst op de "niet erg denderende" vooruitzichten: zakt de Amerikaanse economie verder terug, dan zullen de prijzen op de drukbevlogen transatlantische routes verder onder druk komen te staan.
Teken aan de wand is dat partner Northwest Airlines voor de zakenreizigers een nieuwe categorie eerste klas-tarieven heeft geïntroduceerd, die 50 tot 60% lager liggen dan de normale prijzen. Daarnaast blijven aan de kostenkant de brandstofprijzen een onzekere factor. Het Internationale Energie Agentschap waarschuwde gisteren voor afnemende olievoorraden en grotere prijsschommelingen.
Geen wonder dus dat KLM-topman Van Wijk zich niet aan een concrete winstprognose waagde. De schade voor de 'klemmen' bleef overigens beperkt; ze werden slechts 1,14% minder waard op EUR21,60. Het wachten is op een nieuwe partner: ten tijde van de gesprekken met British Airways, zomer vorig jaar, werd voor een aandeel KLM zelfs even EUR34,75 betaald.