ROTTERDAM - Het consortium dat de gezonken kernonderzeeër Koersk zou gaan bergen, is plotseling door de Russen aan de kant geschoven.
Het samenwerkingsverband, met als hoofdrolspelers het Rotterdamse bergingsbedrijf Smit Tak en het Leidse offshorebedrijf Heerema, zegt om verschillende redenen niet aan de eis van de Russische regering te kunnen voldoen om de berging nog dit jaar te laten plaatsvinden. De Russen hebben besloten de klus aan een ander uit te besteden.
In dat verband zijn ze onder meer in gesprek met de Nederlandse zwaartransportfirma Mammoet uit De Meern. Een woordvoerster van dat bedrijf, dat vorig jaar werd overgenomen door het kraanbedrijf Van Seumeren, heeft de belangstelling gisteren bevestigd, maar wilde niet nader op de zaak ingaan.
Opmerkelijk in dit verband is dat Mammoet nog nooit een schip heeft geborgen. Wel heeft het bedrijf ervaring met transporten over water en bouwde het vorig jaar in Portugal met een speciaal kraanschip een brug over de Taag.
In een gezamenlijke verklaring hebben Smit Tak en Heerema gisteren gezegd dat de berging dit jaar wat hen betreft niet verantwoord meer was. "Er zijn veel vertragingen geweest ten aanzien van de financiële garanties. Ook waren enkele andere contractvoorwaarden voor ons belangrijk, maar de Russen wilden per se deze zomer", verduidelijkt Smit Tak-woordvoerder Lars Walder.
Volgens Smit vereist een dergelijke megaoperatie een zorgvuldige voorbereiding. "Wij wilden daar geen concessies aan doen en daarmee de veiligheid van het personeel in gevaar brengen. Ons jongste voorstel was om de voorbereidingen dit jaar uit te voeren en de daadwerkelijke berging in juni 2002", aldus Walder.
Begin dit jaar nog presenteerde Smit samen met Heerema en het Amerikaanse duikbedrijf Halliburton de ambitieuze bergingsplannen. De Russen waren destijds vol lof. De operatie zou 180 miljoen gulden gaan kosten.
Smit Tak sluit niet uit dat een van de drie bedrijven alsnog wordt ingeschakeld, maar dan op individuele basis. Het Rotterdamse bedrijf zegt er een hard hoofd in te hebben, dat andere firma's de berging nog wel dit jaar kunnen uitvoeren.
De Koersk-stichting, die zich onder oud-defensieminister Van Eekelen tot taak heeft gesteld om zoveel mogelijk geld in te zamelen voor de berging, reageerde gisteren bezorgd. De stichting noemt de plotselinge wending bovendien 'opmerkelijk'.
"We weten niet wat de plannen zijn van dit nieuwe consortium, alleen dat ze zeggen dat ze dit jaar nog kunnen bergen. We hadden bedrijven met know how en materieel, inclusief een zeer veilig plan. Het is afwachten waarmee de anderen gaan komen. Wij zeggen nu: laat de wereld die nieuwe plannen dan maar eens zien", aldus woordvoerder R. Praaning sceptisch.