TEL AVIV - Het Israëlisch leger heeft gisteren een aantal gebouwen in de Gazastrook in bezit genomen en is voorlopig niet van plan daaruit te vertrekken. Jeruzalem zegt dat de bezetting nodig is om te voorkomen dat er vanuit de panden op Israëlische doelen wordt geschoten. Tot nu toe had Israël onder internationale druk afgezien van een permanente aanwezigheid op Palestijns grondgebied.
Met de maatregel gaat de regering-Sjaron weer een stapje verder dan de al bijna routineuze interventies op Palestijnse gebied. De ontwikkeling komt op een moment dat de minister van Openbare Veiligheid, Uzi Landau, opriep tot een "allesbeslissende confrontatie" met de Palestijnen.
Afgelopen woensdag brak Israël al met de gewoonte alleen zwaar materiaal in te zetten als het 'geprovoceerd' was. Israëlische helikopters vielen toen Palestijnse doelen aan zonder dat daarvoor een directe aanleiding was.
De Palestijnse leider Jasser Arafat heeft Israël ervan beschuldigd "de Palestijnen op de knieën te willen brengen". De Palestijnse veiligheidsadviseur Haj Ismail verweet Israël "de Palestijnse bevolking te terroriseren en het vredesoverleg bewust om zeep te helpen".
Defensief
Israël claimt dat het slechts om een gering aantal gebouwen gaat en dat de bezetting, die in strijd is met internationale verdragen, een puur defensieve maatregel is. Met het verblijf voor 'onbepaalde tijd' in Palestijns gebied neemt Israël risico's. Niet alleen militair, maar ook met het oog op de internationale diplomatie. Na de eerste kortstondige invasies in de Gazastrook riep het land de toorn van trouwe bondgenoot de Verenigde Staten op.
In de Gazastrook werd gisteren hevig gevochten bij de vluchtelingenstad Khan Junis, waarbij twintig Palestijnen gewond raakten. Ook bij het kamp Rafah waren confrontaties. Hier zette het Israëlische leger tanks en bulldozers in. De laatste vernielden landbouwgrond en boomgaarden omdat die een schuilplaats bieden aan Palestijnse schutters. De bevolking zegt echter dat het om een 'collectieve straf' gaat die hen op moet zetten tegen het Palestijnse leiderschap.
Een vergadering van de VN-Veiligheidsraad over de spanningen in het Midden-Oosten is voorlopig van de baan. De Arabische staten hadden om zo'n zitting gevraagd, maar besloten niet verder aan te dringen, nadat duidelijk was geworden dat de Verenigde Staten het verzoek met een veto zouden treffen. Volgens de Amerikaanse VN-ambassadeur, James Cunningham, helpt een bijeenkomst van de Veiligheidsraad de situatie op dit moment niet. |