BRUSSEL - Belgische aids-deskundigen hebben gisteren de alarmklok geluid over de verontrustende toename van hiv-besmettingen onder de bevolking. Vorig jaar liepen liefst 922 mensen hiv op, een forse stijging ten opzichte van '99. Met zo'n tachtig nieuwe gevallen per maand ligt het aantal besmettingen nu bijna even hoog als in het piekjaar 1992.
Volgens Boris Cruyssaert van de Vlaamse aids-organisatie Sensoa worden mensen steeds nonchalanter in hun seksleven. Door het op de markt komen van aids-remmers, die seropositieven veel langer in leven houden dan vroeger, hebben zij een vals gevoel van veiligheid.
"Aids is voor de huidige twintigers een banale ziekte geworden", meent dokter Robert Colebunders van het Instituut voor Tropische Geneeskunde. "Lang niet meer zo afschrikwekkend als voor de vorige generaties, die hun besmette vrienden bijna meteen zagen wegkwijnen."
Bovendien is er in België zeven jaar lang geen anti-aidscampagne gevoerd door de overheid, sinds de 'Zet 'm op'-campagne uit 1994. Pas onlangs introduceerde minister Mieke Vogels (Volksgezondheid) haar omstreden 'boem boem'-campagne, maar die heeft vooralsnog meer discussie over het expliciete taalgebruik losgemaakt dan een hernieuwd bewustzijn van de gevaren van aids.
In België hebben 11,7 mensen op 1 miljoen inwoners aids. Dat is veel lager dan de Europese koplopers Portugal en Spanje, maar wel meer dan Nederland, Zweden, Ierland, Duitsland en Finland.