DEN HAAG - Minister Pronk (Milieu) wil tot grote ergernis van met name staatssecretaris Bos (Financiën) de invoering van een vaarbelasting in 2002 doordrukken, waardoor eigenaren van een zeil- en motorboot tegen fors hogere lasten oplopen.
Kringen rondom het kabinet melden dat Pronk vast wil houden aan de afspraak in het regeerakkoord dat een vaarbelasting zal worden ingevoerd.
Ingewikkeld

|
Pronk wil vaarbelasting doordrukken.
|
Volgens de plannen uit 1998 zou de heffing jaarlijks 80 miljoen gulden op moeten brengen, maar een grote meerderheid in het kabinet ziet hier in tegenstelling tot Pronk niets meer in.
Vooral staatssecretaris Bos zou niets voelen voor de introductie van een vaarbelasting nadat na uitgebreid onderzoek door de speciale commissie-Kamminga is gebleken dat invoering zeer ingewikkeld is en slechts met zeer hoge uitvoeringskosten goed te innen blijkt.
Het twee jaar geleden gepresenteerde rapport van de commissie-Kamminga ging uit van een jaarlijkse heffing van 150 gulden voor zeil- en motorboten langer dan zes meter, oplopend tot 500 gulden voor grotere schepen.
Groene diesel
Het door Kamminga gekozen sticker-systeem bleek echter duur in de uitvoering, terwijl bovendien een flink deel van de opbrengst zou moeten worden teruggeven voor maatschappelijke doelen in de watersport.
Pronk krijgt waarschijnlijk toch gedeeltelijk zijn zin met enige 'vergroening' in de watersport nu Bos volgend jaar een groot experiment wil opzetten om pleziervaartuigen vrij van accijns schone 'groene' diesel te laten tanken.
Deze diesel, die zonder verdere raffinage wordt gemaakt van plantaardige oliën uit onder meer koolzaad, zorgt voor een lagere co2-uitstoot terwijl ook in het water weggelekte groene diesel veel minder schade aan het milieu toebrengt. |