Het Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuws
do 17 mei 2001  
---
De krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
De prins en Maxima 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Jaaroverzicht 
---
Telegraaf-i
---
Ga naar 
Auto's 
Reis & Vakantie 
Wonen 
Baan & Carrière 
Financieel actueel 
Show & Film 
Weerberichten 
Souvenirs 
---
Kopen 
 Vraag & Aanbod/ 
Speurders
 
Veiling 
Prijsvergelijker 
Winkelen 
---
Met Elkaar 
Live chatten 
Discussiëren 
Praat mee over het examen
Kaartje sturen 
E-mailen 
---
Mijn leven 
Horoscopen 
Psychologie 
---
Contact 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B I N N E N L A N D 
 
  Bezem moet door
minderhedenbeleid

door Alex de Vries en Rob Sebes

   
 

DEN HAAG - De bezem moet door het minderhedenbeleid in ons land, zodat groepen allochtone jongeren niet meer over straat zwerven maar een gerichte scholing en een baan krijgen. De beste manier om dit te realiseren is een rigoureuze aanpak van de hoge lesuitval en werkloosheid onder jonge, veelal laag opgeleide allochtonen.

Werkgevers en vakbonden gaan zich hiervoor tot het uiterste inspannen, maar ook de overheid moet haar onderwijstaken aanzienlijk beter uitvoeren. Dat staat in het concept-akkoord Meer Minderheden met mogelijkheden van de Stichting van de Arbeid (Star), het centrale overlegorgaan van werkgevers en werknemers.

Het is de uiterste krachtsinspanning van de sociale partners om werkloze allochtonen alsnog een kans op een baan te geven.

Het akkoord, dat nog door de achterban moet worden goedgekeurd, komt vlak na de spraakmakende molestaties van onschuldige treinpassagiers door tientallen uit Amsterdam afkomstige Marokkaanse hangjongeren in en rond Zandvoort.

De impuls is volgens de Star ook noodzakelijk om het enorme tekort aan geschikt personeel op te lossen, zeker gezien de vergrijzing in ons land.

Werkloosheid

De werkloosheid onder allochtone jongeren daalde de afgelopen jaren weliswaar van 18 naar 12 procent, maar is nog altijd bijna twee keer zo hoog als onder de autochtone jeugd.

Vooral Turkse en Marokkaanse jongeren missen door een te lage of zelfs geen opleiding de aansluiting op de arbeidsmarkt en dat is uiterst zorgelijk, zo vindt de Star.

Allochtone jongeren maken in de grote steden nu al de helft uit van het nieuwe arbeidsaanbod. Als zij al aan de bak komen, is dat vooral in lagere functies, met weinig kans op promotie, aldus de Star.

Alle allochtone scholieren op vmbo-scholen moeten zo snel mogelijk een startkwalificatie behalen, zodat zij in het bedrijfsleven aan de slag kunnen, aldus de stichting. Zo moeten zij de Nederlandse taal beter gaan beheersen en veel meer vakkennis van een beroep opdoen.

Stageplaatsen

Het bedrijfsleven is bereid daarvoor het aantal leerlingen- en stageplaatsen gigantisch uit te breiden. Daarnaast moeten er voor allochtone jongeren, om beter in een baan te groeien, binnen bedrijven faciliteiten komen voor begeleiding in de vorm van tijd en geld.

Dergelijke voorzieningen kosten bedrijven een hoop geld en daarom moet de overheid een flinke duit in het zakje doen. Hiertoe zou een speciale fiscale aftrekpost voor het bedrijfsleven in het leven moeten worden geroepen, zo vindt de stichting.

De Star geeft de overheid een flinke veeg uit de pan en is de bureaucratische opstelling van de verschillende instanties spuugzat. Gemeenten zijn formeel verantwoordelijk voor het tegengaan van schooluitval, maar bakken daar niet al te veel van, menen werkgevers en vakbonden.

Maatwerk

De aanpak van schooluitval vergt maatwerk en individuele begeleiding en de stichting betwijfelt ten zeerste of gemeenten daartoe in staat zijn. Veel meer soelaas biedt een gerichte aanpak om allochtone jongeren zo snel mogelijk een vak te leren waarin ze zich wél thuis voelen. De sociale partners roepen ondernemingen dan ook op zich massaal aan te melden als leerbedrijf.

Werkgevers en werknemers steken ook de hand in eigen boezem. Zij geven in hun nota toe dat er nog altijd te veel discriminatie op de werkvloer heerst, waardoor allochtonen kansen mislopen.

Daarom moeten bedrijven actieplannen opstellen om discriminatie te bestrijden. Zo moet er een klachtenprocedure komen voor werknemers die zich gediscrimineerd voelen. Een klacht mag er niet toe leiden dat de betrokken werknemer later door zijn baas wordt ontslagen.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


do 17 mei 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.