AMSTELVEEN - Het eerste studiehuis-examen economie viel gisteren in goede aarde bij de vwo-kandidaten. Ze werden verwend met actuele onderwerpen, zoals de hoge benzineprijzen, de Britse weigering van de Euro en de discussie over het basisinkomen. En precies zoals veel kandidaten het graag zien, waren er veel vragen naar begrip en weinig naar kennis!
"De oefenexamens waren veel moeilijker", glimt Maurino Alarcon Seguel. "Dit was gewoon begrijpend lezen." Een vraag als: 'Noem een voorbeeld van een inkomensafhankelijke subsidie', daar had hij geen enkele moeite mee: "Huursubsidie, natuurlijk." "Krijg de tyfus", vloekt Rik Boin hardgrondig, "dat heb ik ook al fout." Toch rekent hij op een voldoende.
De opgaven voor de 1584 proefkonijnen met het examen nieuwe stijl waren voor 90 procent identiek aan die van hun ongeveer 15.500 lotgenoten uit de oude stijl. Alleen de 2252 studiehuis-kandidaten met economie als deelvak hadden totaal afwijkende vragen.
"Dit deelvak-examen is eigenlijk het examen nieuwe stijl", verheldert Joke Kok, lerares aan het Amstelveen College. "Wie economie als totaalvak heeft, doet eigenlijk het oude economie 1. Het oude economie 2, ofwel boekhouden, is in afgeslankte vorm overgeheveld naar het nieuwe vak management en organisatie."
Het nieuwe deelvak economie is een mogelijkheid voor leerlingen die alleen aan het vak willen ruiken. "Daardoor kunnen er in de nieuwe stijl meer leerlingen economie-examen doen dan vroeger", redeneert de docent. "Maar dit nieuwe examen haalde geen vwo-niveau. Een onderwerp als De Nederlandsche Bank is voorspelbaar. En redeneringen opzetten of standpunten onderbouwen, dat is er niet bij", zegt ze schouderophalend.
Een van de deelvak-kandidaten was Michelle Faber: "Ik had verwacht dat het lastiger zou zijn, met meer rekenwerk." Haar docent wijst erop dat de examenmakers in eenderde van de opgaven sommen hadden beloofd, terwijl uiteindelijk maar 6 van haar 31 vragen rekenwerk vereisten. Michelle zit er niet mee: "Dit vak heb ik binnen!"
Gisterochtend deed het vwo examen in Duits. De havo-kandidaten bogen zich over Engels en Scheikunde. Morgen in deze krant: Aardrijkskunde havo.