AMSTERDAM - De rijvaardigheid van Amsterdamse agenten, die achter het stuur van snelle dienstauto's kruipen, laat te wensen over. Ellenlange wachtlijsten voor de vereiste extra rijopleiding heeft het politiekorps inmiddels doen besluiten minder hoge eisen te stellen aan de bekwaamheid van agenten om in een politiewagen met hoge snelheid door de stad te scheuren.

|
Ongeval met politiewagen.
|
Specialistische opleidingen (waarbij o.a. het achtervolgen en klemrijden aan de orde komt) zijn sowieso geschrapt en leden van de arrestatieteams worden voorlopig helemaal niet meer opgeleid.
Door de lange wachtlijsten kwam het voor dat agenten in dienstauto's reden, terwijl ze daar helemaal nog geen opleiding voor hadden genoten. Dat is officieel streng verboden.
Hoewel de politiemensen dikwijls in ware wild-west situaties belanden, zijn de eisen voor het besturen van een 'pit-auto' (zoals onderling bij de politie een surveillancewagen wordt genoemd) nu flink naar beneden bijgesteld. Op deze manier hoopt het Amsterdamse korps meer mensen aan het verplichte papiertje te helpen.
Obstakels
In de praktijk komt het er op neer dat allerlei bijzondere verrichtingen nu bij lagere snelheden worden aangeleerd. De Amsterdamse politiemensen moeten bijvoorbeeld achteruit slalommen, op één wiel over obstakels rijden, en snelle bochten kunnen draaien. Om de situatie in de Amsterdamse binnenstad zoveel mogelijk na te bootsen is er ook extra aandacht voor het bij hoge snelheid over de grachtenbruggetjes rijden.
Oorzaak dat concessies worden gedaan aan de rijvaardigheid is het grote tekort aan speciale rij-instructeurs bij de politie.
Naast de verlaagde eisen, zijn bepaalde opleidingen in het geheel van de agenda verdwenen. Zo is de cursus Verscherpt Rijdend Toezicht gestopt. Deze training is bedoeld voor bijvoorbeeld het bewaken van ambassades en bijzondere instellingen. Verder zijn de opleidingen Snel Rijden Met Snelle Auto's (SRO) en de Hogere Rijtechniek (HRT) op een laag pitje gezet.
Voor agenten in opleiding houdt de situatie in dat zij voorlopig niet achter het stuur van een politieauto kunnen komen. Pas vanaf 1 januari 2002 komen zij aan de beurt als een vernieuwde rijopleiding wordt gestart door het Politie-instituut Verkeer en Milieu en bureau Voorgezette Rijopleidingen. In deze opleiding worden specifieke Amsterdamse eisen meegenomen. |