PARIJS - Als morgen de Europese judokampioenschappen in het kolossale Parijse sportcomplex Bercy van start gaan, betekent dat het startsignaal voor een opvallende spelregelwijziging. In het verleden beslisten de arbiters over winst of verlies als in een judopartij na vijf minuten nog geen beslissing was gevallen. Dat is verleden tijd. Het judo is overgestapt op de 'sudden death'-regel en dat betekent dat de judoka's voortaan moeten doorjudoën tot een beslissing is gevallen.

|
Mark Huizinga
|
De coaches van de nationale ploegen toonden zich in Parijs verrast over de nieuwe internationale regel. Veel coaches zien niets in de nieuwe regel en daarom hebben zij protest aangetekend bij de Europese judobond. Inmiddels hebben alle equipes uit 55 landen zich gemeld in het sportpaleis van Bercy, dat al 24.000 kaarten voor de EK heeft verkocht.
De Nederlandse judoploeg, onder leiding van Marjolein van Unen en interim-coach Erik Bos, maakt zo kort voor het belangrijke toernooi een afgetrainde indruk. De vrouwen zijn op trainingskamp in Brazilië geweest, waarbij zij gezelschap kregen van olympisch kampioen Mark Huizinga, die Brazilië verkoos boven Rusland. Daar hadden de Nederlandse mannen een trainingskamp opgeslagen.
Mark Huizinga, die vorig jaar zijn poging om vier keer op rij Europees kampioen te worden zag mislukken, gaat in Parijs op jacht naar zijn vierde titel. Huizinga zal daarbij moeten afrekenen met toppers als Salinov uit Azerbeidzjan en Mashurenka, de Oekraïner, die allebei op het EK van vorig jaar een derde plaats pakten. Hoe graag Huizinga ook goed presteert op de EK, toch is zijn wens om in juli de wereldtitel in de klasse tot 90 kg te pakken vele malen vuriger. Nooit eerder slaagde de olympisch kampioen van Sydney erin die titel te pakken.
Maarten Arens, die oorspronkelijk zou uitkomen in de klasse tot 81 kg, heeft zich licht geblesseerd afgemeld voor de EK en wordt vervangen door de Friese judoka Edwin Steringa, een zesvoudig Nederlands kampioen. Steringa kampt met het probleem dat hij zich niet zo lang op de EK heeft kunnen voorbereiden als de overige judoka's. "Ik ben uiteindelijk nog op een kort trainingskamp in Rome geweest en heb gelukkig nog goed kunnen trainen bij mijn eigen club." Steringa is verguld met de plotselinge kans. "Gelukkig heeft Arens zijn plaats aan mij afgestaan. Hij had ook één ronde een prijs kunnen maken om dan af te haken." Waarschijnlijk keert Arens weer terug voor de WK van München. "Dat is wel de afspraak. Daarom zou het zo mooi zijn als ik nu een medaille zou pakken", aldus Steringa, die z'n tweede Europese titelstrijd afwerkt.
Overigens is er een rel ontstaan in de Nederlandse judo-enclave in Parijs. De coaches Rob Henneveld, die Françoise Harteveld begeleidt, en Jan de Rooy, van wie Deborah Gravenstijn een pupil is, zijn teleurgesteld in de judobond Nederland. Ze zijn niet geaccrediteerd voor de EK in Parijs. Ze kunnen dus hun pupillen niet begeleiden aan de rand van de tatami, wat nu door Van Unen wordt gedaan. Nederland was het enige land dat persoonlijke coaching toestond, maar dit seizoen hebben de sportcommissie en Van Unen laten vastleggen dat de clubcoaches zeker bij drie internationale A-toernooien aanwezig moesten zijn om voor een accreditatie in aanmerking te komen. Beide coaches hebben niet voldaan aan dit criterium. "Dit is een beslissing die we gezamenlijk hebben genomen. Iedere coach wist van deze regeling, dus ik begrijp hun kwaadheid niet goed", aldus Van Unen.