BRUSSEL - Zwitserland is eventueel bereid om een bronbelasting in te gaan voeren op rente uitgekeerd aan niet-ingezetenen, maar peinst er niet over haar bankgeheim aan te tasten. Dat zal Eurocommissaris Bolkestein (Interne Markt) volgende week te horen krijgen als hij in Bern een bilateraal gesprek zal voeren met Kaspar Villiger, de Zwitserse minister van Financiën.
Vorig jaar november kwamen de EU-lidstaten overeen om uiteindelijk toe te willen naar een systeem van fiscale informatie-uitwisseling, om te voorkomen dat Europese spaarders aan belastingheffing ontsnappen door hun spaargeld over de grens te stallen. De schatkisten van de EU-landen lopen hierdoor naar schatting tientallen miljarden mis. Luxemburg en Oostenrijk kregen een zevenjarige overgangs- en uitzonderingspositie; zij mogen in die tijd een bronbelasting heffen omdat hun bankgeheim heilig in de wet is verankerd.
Luxemburg stelde bovendien als eis dat het hertogdom pas bereid is haar bankgeheim op te heffen als er voor eind 2002 een akkoord ligt met Zwitserland en de overige belastingparadijzen, dat zij ook informatie uit gaan wisselen. Dat zou betekenen dat Zwitserland, Liechtenstein, Monaco, San Marino maar ook de Verenigde Staten bereid zouden moeten zijn fiscale informatie te geven over non-resident-rekeninghouders aan het land waar die hun woonstee hebben.
De Europese Commissie zat voor het blok en was gedwongen onderhandelingen te beginnen met deze derde landen en belastingparadijzen. Bolkestein bezoekt volgende week Monaco en Andorra. Op ambtelijk niveau is al gepraat met de VS, Liechtenstein en San Marino, maar de vooruitgang loopt uiterst traag.
Alhoewel er nog geen formele toezeggingen liggen, lijkt Zwitserland bereid een bronheffing van 35 procent in te voeren op alle rente uitgekeerd aan niet-ingezetenen. Een dergelijke voorheffing bestaat al lang voor Zwitserse ingezetenen zelf. Die verrekenen de voorheffing met hun definitieve belastingaanslag, maar buitenlandse rekeninghouders zullen in de regel de 35 procent heffing slikken, altijd nog minder dan wat ze kwijt zouden zijn als ze hun Zwitserse tegoeden thuis aan de belastingdienst zouden opgeven.
De onwil van Zwitserland om haar bankgeheim op te heffen, zal er vrijwel zeker toe leiden dat uiteindelijk Luxemburg dat ook niet doet en tot in lengte van dagen door blijven gaan met een bronheffing als het al zover komt. Een niet te hoge heffing van bijvoorbeeld 20 procent zou Luxemburg vrijwaren van veel internationale kritiek, terwijl het hertogdom voor belastingontwijkers (vnl. Duitsers, Belgen en Nederlanders) nog steeds interessant blijft, omdat 20 procent altijd nog heel wat minder is dan thuis aan de fiscus zou moeten worden afgedragen.
De Europese Commissie moet deze zomer nadere voorstellen doen als het zicht op de onderhandelingen met derde landen en belastingparadijzen meer compleet is. In de loop van 2003 zouden de lidstaten dan moeten beginnen met het uitwisselen van fiscale informatie of het toepassen van een heffing aan de bron.