Het Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuws
do 17 mei 2001  
---
De krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
De prins en Maxima 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Jaaroverzicht 
---
Telegraaf-i
---
Ga naar 
Auto's 
Reis & Vakantie 
Wonen 
Baan & Carrière 
Financieel actueel 
Show & Film 
Weerberichten 
Souvenirs 
---
Kopen 
 Vraag & Aanbod/ 
Speurders
 
Veiling 
Prijsvergelijker 
Winkelen 
---
Met Elkaar 
Live chatten 
Discussiëren 
Praat mee over het examen
Kaartje sturen 
E-mailen 
---
Mijn leven 
Horoscopen 
Psychologie 
---
Contact 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   F I N A N C I Ë L E   T E L E G R A A F 
 
ACTUEEL FINANCIEEL NIEUWS: WWW.DFT.NL
  Marks & Spencer zint op terugkeer naar vasteland

door Mirjam Brinks

   
 

GLASGOW - De Britse warenhuisketen Marks & Spencer wil binnen nu en twee jaar weer terug zijn in Nederland. Terwijl het in problemen verkerende concern op dit moment druk bezig is alle vestigingen op het Europese vasteland te sluiten, is de Belgische bestuursvoorzitter, Luc Vandevelde, ervan overtuigd snel terug te keren. Deze keer niet met de bekende grote winkels, waar de consument voor allerhande typisch Britse food en non-food artikelen terecht kan, maar met kleine gemakswinkels die vooral kant-en-klaar maaltijden aanbieden.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (426x284, 11kb)
Luc Vandevelde. (Foto: REUTERS)
De vestigingen in Nederland, Frankrijk en België, die nog voor het eind van dit jaar dicht gaan, zijn volgens de topman nooit rendabel geweest. "De winkels waren gewoon veel te groot waardoor de kosten enorm opliepen. Het heeft absoluut niets met het land te maken", zo verzekert hij. "Sterker nog, ik weet zeker dat onze producten in Nederland maar ook in de rest van het Europese vasteland succes kunnen hebben."

Door zich echter in eerste instantie op Groot-Brittannië te concentreren, denkt de onderneming uit de problemen te komen.

Het nieuwe concept waarin Marks & Spencer complete maaltijden gaat verkopen, wordt volgende maand in Londen met twee proefwinkels getest. In het najaar besluit de onderneming of het idee verder uitgebouwd wordt. Vandevelde verwacht binnen enkele jaren in Engeland zo'n honderd gemakswinkels te openen. "We moeten eerst bewijzen dat het concept in het thuisland rendabel is, daarna gaan we zeer snel internationaal uitrollen."

Het idee van de winkels zegt de bestuursvoorzitter van de Japanse Seven/Eleven-supermarkten te hebben afgekeken. Daar wordt het assortiment drie keer per dag aangepast aan het eetmoment. Ook in de Marks & Spencer-winkels kan men als consument straks bijvoorbeeld 's ochtends voor een croissant terecht en rond lunchtijd voor een broodje gezond en 's avonds voor de warme maaltijd die thuis alleen nog maar even in de magnetron hoeft te worden gestopt.

Behalve kant-en-klaar maaltijden verkopen de gemakswinkels ook enkele andere levensmiddelen. "We zijn echter absoluut geen supermarkt", zo benadrukt Vandevelde, die wel toegeeft op dit vlak de concurrentie met de grootgrutters aan te gaan.

Terwijl levensmiddelendeskundigen zich afvragen of het nieuwe concept echt zo vernieuwend is, heeft de Belgische topman er alle vertrouwen in. "Wacht maar af, de winkels worden echt anders. Bij ons gaat het om gemak en snelheid. In een gemiddelde supermarkt moet je eerst de hele winkel door om een maaltijd te vinden, bij ons sta je straks binnen enkele minuten met je diner weer buiten."

Op dit moment is de warenhuisketen nog druk bezig met de reorganisatie die gepaard gaat met veel ontslagen. Ruim vierduizend banen staan op de tocht, waarvan tweehonderd in Nederland. Vandaag demonstreren bij het hoofdkantoor in Londen zo'n drieduizend werknemers tegen de sluiting van de vele vestigingen. "De mensen hoeven echt niet bang te zijn om straks zonder werk te zitten. Als de winkels worden verkocht, kan het merendeel van het personeel gewoon mee. Voor de andere werknemers hoeft het in deze tijd absoluut geen probleem te zijn om een nieuwe baan te vinden. Weet u hoe hoog de werkloosheid op dit moment in sector is? Nul!" meent Vandervelde, die vandaag dan ook met vertrouwen de confrontatie met zijn medewerkers aangaat.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


do 17 mei 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.