Het Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuws
do 17 mei 2001  
---
De krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
De prins en Maxima 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Jaaroverzicht 
---
Telegraaf-i
---
Ga naar 
Auto's 
Reis & Vakantie 
Wonen 
Baan & Carrière 
Financieel actueel 
Show & Film 
Weerberichten 
Souvenirs 
---
Kopen 
 Vraag & Aanbod/ 
Speurders
 
Veiling 
Prijsvergelijker 
Winkelen 
---
Met Elkaar 
Live chatten 
Discussiëren 
Praat mee over het examen
Kaartje sturen 
E-mailen 
---
Mijn leven 
Horoscopen 
Psychologie 
---
Contact 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   F I N A N C I Ë L E   T E L E G R A A F 
 
ACTUEEL FINANCIEEL NIEUWS: WWW.DFT.NL
  President DNB waarschuwt voor enorme loonstijgingen

Van onze parlementaire redactie

   
 

DEN HAAG - Nederland dreigt in Europa economisch weer achterop te raken door de enorme loonstijgingen van vaak meer dan 4 procent, die recent in cao's zijn afgesproken. Volgens president Wellink van De Nederlandsche Bank (DNB) wordt de concurrentiepositie zelfs zo ernstig geschaad dat Nederland weer terug dreigt te vallen naar de situatie van 1987.

De bankpresident vindt dat minister Zalm (Financiën) de loonstijgingen en de inflatie veel te positief inschat en de plank volledig misslaat door uit te gaan van een forse daling van de inflatie van 4 tot 2 procent in 2002.

Te optimistisch

Volgens de door de fors oplopende inflatie zeer bezorgde bankpresident is de voorspelling van het Centraal Planbureau (CPB), waar Zalm zijn beleid aan koppelt, veel te optimistisch en zal de inflatie waarschijnlijk boven de 3% uitkomen.

"Die 2% van het CPB zie ik absoluut niet. Ik verwacht dat het minstens een punt hoger zal liggen", aldus Wellink gisteren tijdens een gesprek met de financiële woordvoerders van de Tweede Kamer.

Volgens Wellink is absoluut geen sprake van ontspanning op de arbeidsmarkt en blijft de inflatiedruk door de dure dollar en hoge energieprijzen fors aanhouden.

Vooral de enorme loonstijgingen die in recente cao's werden afgesproken, zijn Wellink een doorn in het oog. "Er is hier echt iets aan het gebeuren. Inmiddels is 20% van de cao's voor 2002 afgesloten en de gemiddelde loonstijging is 4,2%. Dat is dus opnieuw duidelijk meer dan in het voorgaande jaar."

Inflatie

De DNB-president herinnerde Zalm er tijdens het overleg in de Tweede Kamer aan dat de bewindsman eerder maatregelen had aangekondigd indien de inflatie uit de hand zou lopen en deed een oproep aan de politiek om in te grijpen.

"Als je een begrotingsoverschot hebt bereikt waarmee je tevreden bent, dan moet je voor het overige juist beleid ontwikkelen waarmee je de prijzen stabiel houdt", aldus de DNB-president. "Zo had men de afschaffing van de omroepbijdrage ook best een jaar later kunnen doorvoeren."

Volgens Wellink loopt de loonstijging en inflatieontwikkeling in Nederland inmiddels zo uit de pas met omringende landen, dat ons land het recent verworven voordeel weer geheel dreigt te verspelen. "We zitten nu grosso modo weer in de situatie van 1987. Het voordeel hebben we sinds 1996 weer helemaal zien weglopen."

Wellink, die altijd een voorstander is geweest van de strenge begrotingsdiscipline van Zalm, erkende gisteren dat het vasthouden aan de Zalmnormen op dit moment ook negatieve effecten heeft en de economische spanningen op een aantal punten juist versterkt.

Tijdens het gesprek met de Kamer sprak Wellink ook zijn zorgen uit over de komende uitbreiding van de Europese Unie en de mogelijkheid dat de raad van de bestuur van de Europese Centrale Bank (ECB) daardoor tot 33 personen zal worden uitgebreid.

Volgens Wellink moet dat laatste bestuurlijk mogelijk zijn, maar de bankpresident vreest dat de grote Europese landen zullen aansturen op een systeem waarbij zij een vaste plek in het bestuur krijgen en de kleine landen rouleren.

"Ik heb zorgen over dat model, want de grote landen claimen vervolgens een plek en vergroten daarmee hun dominantie", aldus Wellink. "Bovendien zou ik het voor Nederland absurd vinden, omdat we qua financiële sector bij de grootste acht van de wereld zitten."




 

zoek naar gerelateerde artikelen


do 17 mei 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.