Het Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuws
do 17 mei 2001  
---
De krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
De prins en Maxima 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Jaaroverzicht 
---
Telegraaf-i
---
Ga naar 
Auto's 
Reis & Vakantie 
Wonen 
Baan & Carrière 
Financieel actueel 
Show & Film 
Weerberichten 
Souvenirs 
---
Kopen 
 Vraag & Aanbod/ 
Speurders
 
Veiling 
Prijsvergelijker 
Winkelen 
---
Met Elkaar 
Live chatten 
Discussiëren 
Praat mee over het examen
Kaartje sturen 
E-mailen 
---
Mijn leven 
Horoscopen 
Psychologie 
---
Contact 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   F I N A N C I Ë L E   T E L E G R A A F 
 
ACTUEEL FINANCIEEL NIEUWS: WWW.DFT.NL
  Netlijn en ceo Pieken kunnen vlag uithangen

Van een onzer verslaggevers

   
 

AMSTERDAM - De beursgenoteerde ict-onderneming Netlijn en haar president-directeur Harry Pieken kunnen voorlopig opgelucht ademhalen. Zij zijn door rechter van dienst prof. Peter van Schilfgaarde, bekend als raadsman van Begemann en World Online, niet schuldig bevonden aan misleiding van particuliere beleggers.

Netlijn? Harry Pieken? Over wie ging de 'rechtszaak' die gisteren in het Amsterdamse Hilton diende in hemelsnaam?

Over een fictief bedrijf en een fictieve ceo die volgens advocaat Jerry Hoff model staan voor de vele ondernemingen die optimistische toekomstvisies laten volgen door volstrekt onverwachte winstwaarschuwingen. Met een duikelende beurskoers als gevolg. Het schijnproces werd gehouden ter gelegenheid van de opening van het kantoor van Spigthoff Advocaten & Belastingadviseurs.

Namens een groep beleggers eiste Hoff dat de rechtbank Netlijn en Pieken zou veroordelen. Maar nadat raadsman Leo Spigt van Hoffs argumenten gehakt had gemaakt, zei Van Schilfgaarde die zich tijdens de zitting mobiel liet bellen en onder lachsalvo's van het 200-koppige publiek een beursorder van 100 stuks Netlijn plaatste: "Het is inderdaad zo dat er sprake is van een onrechtmatige daad als een onderneming bewust belangwekkende feiten verzwijgt. Maar hoe krijg je de feiten boven water? In dit geval is de bewijsvoering te mager."

Van Schilfgaarde kon zich voorstellen dat de rechter 'in het echie' een extra informatieronde zou houden om de raad van bestuur van Netlijn te horen. "Heeft Netlijn een overtuigend verhaal, dan zal er geen veroordeling volgen." Zijn er lacunes in het Netlijn-verweer, dan is het toch aan de advocaat van de klagers om met harde bewijzen te komen, aldus Van Schilfgaarde.

Waarmee weer eens werd aangetoond, dat beleggers in dergelijke gevallen weinig illusies hoeven te koesteren over een succesvolle afloop. Tenzij de wet- en regelgeving worden aangepast, zoals Hoff bepleitte. Vóór de zitting had Hoff, blijkens een stemming, nog een lichte meerderheid van de zaal achter zich, maar daarna kreeg Spigt de meeste steun van zijn confrères.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


do 17 mei 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.