Het Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuws
do 17 mei 2001  
---
De krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
De prins en Maxima 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Jaaroverzicht 
---
Telegraaf-i
---
Ga naar 
Auto's 
Reis & Vakantie 
Wonen 
Baan & Carrière 
Financieel actueel 
Show & Film 
Weerberichten 
Souvenirs 
---
Kopen 
 Vraag & Aanbod/ 
Speurders
 
Veiling 
Prijsvergelijker 
Winkelen 
---
Met Elkaar 
Live chatten 
Discussiëren 
Praat mee over het examen
Kaartje sturen 
E-mailen 
---
Mijn leven 
Horoscopen 
Psychologie 
---
Contact 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   F I N A N C I Ë L E   T E L E G R A A F 
 
ACTUEEL FINANCIEEL NIEUWS: WWW.DFT.NL
  Focus Libertel op winst nu markt verzadigd raakt

Van een onzer verslaggevers

   
 

AMSTERDAM - Libertel-Vodafone verlegt zijn strategie van het verwerven van zoveel mogelijk klanten naar het behalen van zo hoog mogelijke opbrengsten. Nu ongeveer 70% van de Nederlandse bevolking een mobiele telefoon heeft en de toename van nieuwe mobiele bellers de komende jaren zal afvlakken komt de nadruk bij het mobiele telecombedrijf te liggen op het binnenhalen en behouden van goed betalende klanten.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (426x284, 10kb)
John de Wit.
Dat zei bestuursvoorzitter John de Wit gisteren in Amsterdam bij de presentatie van de jaarcijfers van Libertel. Volgens hem wordt het belangrijk dat zijn concern de komende jaren de gemiddelde omzet per klant ziet stijgen. Naast het binden van de beter betalende klant aan Libertel kan dit eveneens flink omhoog gaan door het aanbieden van nieuwe diensten, aldus De Wit.

Door de sterkere nadruk op de gemiddelde omzet per klant deed financieel directeur Alex Schuit er gisteren tijdens de perspresentatie alles aan om duidelijk te maken dat de daling van deze verhouding in de het gebroken boekjaar 2000/2001 geen ramp is. In de eerste helft van het jaar daalde de gemiddelde omzet per klant van Libertel met 16% tot EUR31 per maand.

Bij de presentatie van de halfjaarcijfers in november 2000 liet Schuit doorschemeren dat dit resultaat eigenlijk niet verder omlaag zou mogen gaan. Gisteren bleek echter dat de gemiddelde omzet per klant in de tweede helft van het boekjaar verder is gedaald naar circa EUR28,50.

Volgens Schuit komt dit doordat ongeveer 300.000 mobiele bellers met een telefoonkaart van Libertel minder dan één keer in de drie maanden gebruik maken van hun toestel. Niettemin stelt de financiële topman dat de gemiddelde opbrengst per klant in het lopende boekjaar 2001/2002 weer gaat toenemen.

Libertel heeft zich het afgelopen boekjaar al nadrukkelijker gericht op het binnenhalen en vasthouden van klanten met een vast abonnement (de zogenoemde postpaid-bellers). Die bellen in de regel meer dan mensen met een belkaart. Volgens De Wit is het concern daar ook toe genoodzaakt, omdat de kosten om deze zogenoemde prepaid-bellers te werven "onverantwoord hoog" zijn geworden.

"Het duurt een jaar voordat je die kosten hebt terugverdiend. We hebben daarom prepaid laten liggen en ons gericht op de voornamelijk zakelijke postpaid markt", aldus de bestuursvoorzitter. Als het aan De Wit ligt, worden de kortingen op mobiele telefoons overigens sterk verminderd.

Doordat Libertel zich meer heeft gericht op klanten met een vast abonnement is het marktaandeel van het bedrijf het afgelopen boekjaar gedaald van 30% naar 29%. Daarmee blijft het tweede in Nederland achter marktleider KPN. Het klantenbestand van Libertel steeg het afgelopen jaar met 831.000 naar 3,7 miljoen. Van de nieuwe klanten kozen er 642.000 voor een prepaid abonnement en 189.000 voor een postpaid abonnement.

De resultaten die Libertel gisteren publiceerde over het gebroken boekjaar 2000/2001, dat eindigde op 31 maart, kwamen overeen met de verwachting van analisten. De omzet steeg met 28% naar EUR1,14 miljard. De nettowinst kwam 20% hoger uit op EUR87 miljoen. De winst per aandeel nam eveneens met 20% toe tot EUR0,28.

Libertel verwacht voor het lopende boekjaar een stijging van zowel de winst als omzet. Het concern maakt daarbij echter wel het voorbehoud dat nog onduidelijk is welke invloed de afzwakking van de economische groei heeft op het mobiele belgedrag van de abonnees. "We hebben daar namelijk geen historische informatie over", aldus Schuit.

Het mobiele telecombedrijf heeft hoge verwachtingen van Vizzavi, de door moederconcern Vodafone en het Franse Vivendi gelanceerde internetdienst voor mobiele bellers. Libertel heeft hier een belang in van 20%. Momenteel zijn al meer dan 200.000 klanten in Nederland geregistreerd. Vizzavi is echter nog wel verliesgevend. Libertel heeft het afgelopen boekjaar een verlies van EUR5 miljoen geleden op de deelname in Vizzavi.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


do 17 mei 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.