Het Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuws
do 17 mei 2001  
---
De krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
De prins en Maxima 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Jaaroverzicht 
---
Telegraaf-i
---
Ga naar 
Auto's 
Reis & Vakantie 
Wonen 
Baan & Carrière 
Financieel actueel 
Show & Film 
Weerberichten 
Souvenirs 
---
Kopen 
 Vraag & Aanbod/ 
Speurders
 
Veiling 
Prijsvergelijker 
Winkelen 
---
Met Elkaar 
Live chatten 
Discussiëren 
Praat mee over het examen
Kaartje sturen 
E-mailen 
---
Mijn leven 
Horoscopen 
Psychologie 
---
Contact 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   F I N A N C I Ë L E   T E L E G R A A F 
 
ACTUEEL FINANCIEEL NIEUWS: WWW.DFT.NL
  UPC nu grote favoriet
   
 

AMSTERDAM - De Amerikaanse renteverlaging had aanvankelijk geen enkel effect op de koersen in Amsterdam. Maar toen Wall Street na een zwak begin toch omhoog begon te spuiten draaide het beeld en werd een deel van het verlies goed gemaakt. UPC was de grote winnaar, Ring de grote verliezer. Over het algemeen waren de omzetten matig. Per saldo moest de AEX index 4,38 punten terug naar 585,91 nadat al 580,33 was genoteerd.

UPC viel dus op met een leuke stijging van 6%. De koers liep 40 eurocent op naar EUR7,08 bij een flinke omzet van 2,8 miljoen stuks (dubbelgeteld). Het bedrijf verbrandt geld als water maar dat kon beleggers nu kennelijk even niet deren. Volgens handelaren waren er speculanten in de markt die er op gokken dat de kwakkelende kabelaar op niet al te lange termijn gewoon wordt opgekocht. Mogelijk probeerde ook het Amerikaanse moederbedrijf UGC de koers een beetje te steunen omdat er een claimemissie aankomt bij een koers van tenminste EUR8. De koers van gisteren zit daar dus nog flink onder. SNS Securities zette haar advies op 'houden' nadat in maart het aandeel nog was aanbevolen als 'strong buy'. Vandaag is de jaarvergadering en komt er meer nieuws.

Telecombedrijf Libertel presenteerde zeer meevallende cijfers. Het bedrijfsresultaat over het eerste halfjaar van net boekjaar 2000/2001 steeg van EUR126 miljoen naar EUR192 miljoen. De nettowinst ging van EUR72 naar EUR87 miljoen. Bovendien wordt voor de rest van het boekjaar verdere groei van omzet en winst verwacht. Prima nieuws dus uit een geteisterde sector maar de koers daalde 5 eurocent naar EUR11,65. KPN leverde 38 eurocent in op EUR12,57, Getronics 16 eurocent, Versatel 9 eurocent, ASML 20 eurocent maar KPNQwest won 7 eurocent op EUR12,74. Philips moest bij grote omzetten EUR0,95 terug naar EUR35,24.

Luchtvaartmaatschappij KLM bereidt zich voor op verkoop van zijn 30%-aandeel in de Noorse branchegenoot Braathens en volgens geruchten zou dit deze week worden bekendgemaakt. Braathens maakt verlies en daar heeft KLM dus niets aan. De koers van KLM steeg een eurodubbeltje naar EUR21,85.

Bij Free Record Shop stijgt de omzet wel, maar de winst daalt. Al eerder kwam het bedrijf, dat nog steeds aan de lopende band winkels opent en het assortiment uitbreidt, met een winstwaarschuwing. De koers daalde daarop vanaf een niveau van EUR15 in maart nog. Optie-expert Sem van Berkel acht het aandeel nu koopwaardig, omdat de koers-winstverhouding erg laag is, rond de 7,5, en de koers redelijk blijft hangen. Gisteren daalde de koers 15 eurocent naar EUR11,85.

Conglomeraat Internatio-Müller meldde gisteren dat zij het Nederlandse telecombedrijf Datelnet gaat overnemen. Dit bedrijf maakt met 2400 medewerkers een omzet van ongeveer EUR180 miljoen. De overnamesom wordt voldaan in contanten en de prijs is niet hoog, ongeveer 10 maal het verwachte bedrijfsresultaat over 2001. De koers van IM liep 5 eurocent op naar EUR27,15.

Stork maakte bekend dat het door Airbus is geselecteerd voor de levering van rompdelen voor de A380, de nieuwe generatie vliegtuigen voor 555 passagiers. Bestuursvoorzitter Aad Veenman noemde dit heel tevreden "een doorbraak". Helaas daalde de koers 15 eurocent naar EUR15,60. Insinger de Beaufort had het fonds staan op 'verkopen' maar geeft nu het advies mee 'houden'.

De rest van de markt lag er een beetje ongeïnspireerd bij. De financieel waarden profiteerden niet van de rentedaling in de VS omdat men vreest dat die er op wijst dat het eigenlijk niet goed gaat met de Amerikaanse economie en dat is ongunstig voor financiële instellingen. ABN Amro won nog 12 eurocent op EUR21,70 en Fortis 2 eurocent op EUR28,50. Maar Aegon moest 28 eurocent terug naar EUR34,47 en ING boekte een opvallend fors verlies van EUR op EUR73,30.

De uitgevers lagen een fractie zwakker met uitzondering van VNU. Heineken ging 73 eurocent terug naar EUR47 maar Unilever trok een halve euro aan naar EUR64,40. Laurus en Ahold gingen allebei iets terug ondanks de aankondiging van tal van expansieplannen. Op de midkap was CMG goed in herstel met een winst van 30 eurocent op EUR6,60 maar Landis kalfde verder af, namelijk 40 eurocent naar EUR9,15.

Ring was een drama. Het bedrijf wankelt en beleggers nemen massaal afscheid. De toch al lage koers duikelde maar liefst bijna 22% naar 32 eurocent. Ook De Vries Robbé kon nog lager: naar 69 eurocent en dat was bijna 13% verlies.

Peter van der Tuin



 

zoek naar gerelateerde artikelen


do 17 mei 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.