
|
Na de eerste dag kon er bij dit drietal direct een gulle lach af.
|
AMSTELVEEN - Op de middelbare scholen is gisteren de eindexamengekte losgebarsten. Het examen Nederlands viel mee, hoewel niemand van tevoren goed wist wat hij kon verwachten: voor het eerst kregen bijna alle havo-kandidaten te maken met het studiehuis-examen. Op het vwo pionierde een minderheid van de kandidaten met de nieuwe toets.
De havo-kandidaten van het Amstelveen College hadden gistermiddag gemengde gevoelens bij hun examen Nederlands nieuwe stijl. "De eerste tekst ging erover dat klikken nog steeds een taboe is", zei Leilah Akachkach verveeld. "Dat is toch niet interessant! Maar het was beter dan vorig jaar", weet ze na haar goede voorbereiding: "Toen ging het over biotechnologie!"
Voorheen moesten havisten voor Nederlands twee krachtproeven afleggen: het examen leesvaardigheid, ofwel tekstverklaren, en het opstel, dat op een andere dag werd gemaakt. In het nieuwe examen vervalt het opstel en wordt aan de tekstverklaring een samenvatting toegevoegd, die voorheen alleen voor het vwo was weggelegd.
"Daardoor waren er bij de 35 opdrachten maar vier meerkeuzevragen", zegt Nienke Janzen verontwaardigd. Toch verwacht ze dat ze een voldoende heeft, net als haar vriendinnen Leilah Akachbach en Pamela Vos: "Vorig jaar ben ik gezakt door examenvrees. Nu neem ik er valeriaan tegen en aparte pilletjes van de dokter."
'Kunstje'
Hoe dan ook ziet docent Gerard Bohncke tekstverklaren als een 'kunstje': "Leerlingen zijn er inhoudelijk niet goed op voor te bereiden. Het gaat vooral om algemene ontwikkeling", oordeelt hij.
Voor vwo'ers was het examen Nederlands gisterochtend ingeroosterd. De klachtenlijn van het Landelijk Aktie Komitee Scholieren (LAKS) kreeg weliswaar meerdere klachten binnen, maar vwo'ers staan erom bekend dat ze mondiger zijn dan anderen. In ieder geval druppelden de kandidaten van Amstelveen College opgelucht het uitblaas-lokaal binnen, waar in de examentijd moeders klaarstaan met limonade en chips.
Johanna Orlandi had zich voor niets grote zorgen gemaakt: "Niemand wist hoe de tekstverklaring eruit zou zien. Voor ons is dat nieuw. Vroeger deed het vwo alleen een samenvatting." Hier hoorde ook een opstel bij, dat in de nieuwe stijl ook voor vwo'ers van de baan is. Voor beide schooltypen heeft het examen Nederlands nu dus dezelfde opzet.
Culturen
De vwo-teksten gingen over de vraag of Nederland vol is. De samenvatting draaide om de acceptatie van andere culturen. "Criminaliteit hangt ook af van hoe je bent opgevoed", maakt Nanda Sprenkels uit de tekst op. "Buitenlanders vinden sommige dingen zelf niet crimineel."
In ieder geval heeft één leerling uit een andere cultuur veel kijk op onze cultuur. Bruno Jakic, zes jaar geleden hier aangekomen uit ex-Joegoslavië, was als allereerste klaar. "Ik vond het niet zo moeilijk", reageerde hij in accentloos Nederlands.
Gistermiddag maakten de vwo'ers wiskunde-examen en gisterochtend deed het havo muziek. Morgen komen op het havo engels en scheikunde aan bod, en op het vwo Engels en economie.
De Telegraaf kiest morgen voor een verslag van het vwo-examen economie. Nu de nieuwe stijl na het havo ook tot het vwo is doorgedrongen, kan in de dagelijkse examenverhalen niet langer het complete beeld met alle vakken en stijlen aan bod komen. Daarom beschrijven we vanaf vandaag nog maar één vak per dag.
Forum op internet
Wie zijn hart wil luchten over het examen, of het nu gaat over de opgaven, de stof, de docenten of de medekandidaten, kan terecht op www.telegraaf.nl. Hier kunnen kandidaten met elkaar in gesprek komen, op een forum dat speciaal voor de examenperiode is geopend. |