Het Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuws
do 17 mei 2001  
---
De krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
De prins en Maxima 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Jaaroverzicht 
---
Telegraaf-i
---
Ga naar 
Auto's 
Reis & Vakantie 
Wonen 
Baan & Carrière 
Financieel actueel 
Show & Film 
Weerberichten 
Souvenirs 
---
Kopen 
 Vraag & Aanbod/ 
Speurders
 
Veiling 
Prijsvergelijker 
Winkelen 
---
Met Elkaar 
Live chatten 
Discussiëren 
Praat mee over het examen
Kaartje sturen 
E-mailen 
---
Mijn leven 
Horoscopen 
Psychologie 
---
Contact 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B I N N E N L A N D 
 
  Groot onderzoek naar Defensie-verspilling

door Emile Bode en Sjuul Paradijs

   
 

DEN HAAG - De Algemene Rekenkamer gaat een diepgaand onderzoek instellen naar de verkwisting van miljoenen guldens voor de aanschaf van militair materieel voor de VN-vredesmissie in Eritrea en Ethiopië.

Minister De Grave (Defensie) is door de Rekenkamer op de hoogte gesteld over het voorgenomen onderzoek naar de rechtmatigheid van de uitgaven voor het ondeugdelijke materieel.

Het in opspraak geraakte bedrijf Transmo Special Products, waar het ministerie van Defensie orders plaatste voor de vredesmissie in de Hoorn van Afrika, kocht via Domeinen afgeschreven Defensievoertuigen en verkocht die weer terug aan Defensie. Het gaat om vier viertonners en vier YTF-trekkers van het merk DAF, die naar Eritrea werden verscheept. Directeur Mouthaan van Transmo zegt: "Wij kwamen er pas later achter dat deze voertuigen van Domeinen waren. Ons valt niets te verwijten. Defensie bestelt bij ons de auto's en wij kunnen ze leveren."

Verspilling

De Kamer reageert vol ongeloof op dergelijke praktijken. "Dit is een nogal vreemde constructie. Dit riekt naar verspilling", aldus D66-Kamerlid Van 't Riet. Zij sluit niet uit dat naast het onderzoek van de Rekenkamer ook de Tweede Kamer een onderzoek gaat instellen.

Minister De Grave, voor wie de aan het licht gekomen verkwisting uitermate vervelend is, maakt vandaag bekend dat hij het vertrouwelijke accountantsrapport over de aankopen van Defensie openbaar maakt. Ook benadrukt de bewindsman dat het kabinet de extra uitgaven voor Eritrea, die uitkomen boven de ƒ140 miljoen, heeft goedgekeurd.

De VVD'er steunt de chef Defensiestaf, vice-admiraal Kroon, die verantwoordelijk is voor de missie. De Kamer verwijt de topmilitair dat hij akkoord is gegaan met dure aankopen, terwijl het materiaal binnen de Koninklijke Landmacht voorhanden was.

Superieur

Militair deskundige dr. Ton de Kokis niet verbaasd dat er miljoenen guldens zijn verkwist. "Hier is duidelijk sprake van een al jaren durende rivaliteit tussen de marine en mariniers aan de ene kant en de landmacht aan de andere kant. De marine voelt zich terecht superieur boven de landmacht en dat zet kwaad bloed. Niet de landmacht, maar de mariniers zijn naar Eritrea uitgezonden. Wellicht heeft de marine de landmacht onvoldoende betrokken bij de aanschaf van materieel. De marine regelt haar zaakjes zoveel mogelijk zelf. Het kan ook zijn dat de landmacht de boel verziekt om de marine een hak te zetten. Zo'n onderzoek lijkt me dan ook meer dan noodzakelijk."

De Kok is oud-officier van de marine, voormalig kamerlid voor het CDA en ex-bestuurslid van Stichting Logistics Support Group die zijdelings geadviseerd heeft over het materieel.

Inmiddels is ook duidelijk dat Defensie een hotelrekening krijgt van ƒ1,7 miljoen voor de overnachtingen van de 130 Nederlandse militairen in Djibouti. Het personeel dat daar is gestationeerd in verband met de Apache-gevechtshelikopters logeert in het luxe Sheratonhotel. Volgens een woordvoerder van Defensie zou de rekening hoger zijn uitgevallen als een speciaal kamp zou zijn aangelegd. "Dit valt binnen de begroting", aldus de zegsman.

Niettemin zijn de Franse troepen, die permanent in Djibouti gelegerd zijn, zeer onder de indruk van de luxe waarmee het Nederlandse leger zich omgeeft. Met Koninginnedag waren de Fransen te gast in het 'Holland House' dat de Nederlandse militairen in Djibouti hebben ingericht.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


do 17 mei 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.