TEL AVIV - Vier Palestijnen en een Israëlische vrouw hebben gisteren een gewelddadige dood gevonden en meer dan honderd Palestijnen raakten gewond. Dat was de trieste balans van Al Nakba, Arabisch voor catastrofe, waarmee de Palestijnen de vorming van de staat Israël herdenken die honderdduizenden Palestijnse vluchtelingen tot gevolg had.
De sfeer was vooraf al grimmig na de dood van vijf Palestijnse politieagenten die maandag door Israëlische troepen onder vuur waren genomen. Ondanks enorme veiligheidsmaatregelen kwam het toch weer tot soms hevige gevechten, met name in Ramallah op de Westoever.
Het meest prominente slachtoffer aan Palestijnse kant was de lijfwacht van de leider van de militante Hamas-beweging, Ahmed Jassin. Volgens Israël vuurde de lijfwacht mortieren af op Israëlische doelen, voordat hij dodelijk werd getroffen. Twee andere Palestijnen stierven door Israëlische kogels bij een demonstratie in Ramallah. Het andere slachtoffer viel in de Gazastrook.
Aan Israëlische kant viel de dood van een joodse koloniste te betreuren, die door Palestijnse kogels in haar auto werd geraakt. Het aantal doden sinds de start van de Al Aksa-intifada in september vorig jaar komt daarmee op 536 - 441 Palestijnen, 79 Israëli's, 12 Israëlische Arabieren, twee Roemeense gastarbeiders en een Duitse dokter die op de Westoever woonde.
Toespraak
De Palestijnse leider Jasser Arafat sprak zijn volk via de tv toe, pal nadat de Palestijnen traditiegetrouw de sirenes drie minuten hadden laten loeien. Volgens Arafat is "de weg naar de vrede duidelijk. Israël moet zijn leger van ons gebied terugtrekken, de kolonisten terughalen, de grenzen van 1967 erkennen en de Palestijnse vluchtelingen laten terugkeren".
Overigens was Arafat voor overleg in de Egyptische hoofdstad Cairo. Volgens Israël is de Palestijnse leider altijd in het buitenland als er ernstige rellen te verwachten zijn, zodat hem geen blaam treft.
De eisen van Arafat zijn dezelfde waarop eerdere onderhandelingen stuk liepen. De Israëlische 'vredesveteraan' Sjimon Peres, legde de schuld van het bloedvergieten bij de Palestijnen. "Op het moment dat ze stoppen met de intifada vloeit er geen druppel bloed meer", aldus Peres.
Die boodschap was niet aan de militante Hamas-beweging besteed. Die riep op tot meer aanslagen "omdat de vijand alleen maar de taal van het geweld verstaat". |