AMSTERDAM - Baby's die voor langere tijd borstvoeding krijgen lopen minder risico overgewicht te ontwikkelen in de tienerjaren. Dat concluderen onderzoekers van de Harvard Medical School in het vandaag verschenen nummer van het wetenschappelijk tijdschrift Journal of the American Medical Association (JAMA).
De Amerikanen analyseerden de gegevens van ruim 8.000 meisjes en 7.000 jongens in de leeftijd van negen tot veertien jaar. Daarnaast werden hun moeders ondervraagd.
Slechts 62 procent van de onderzochte kinderen bleek in de eerste zes maanden van hun leven louter of grotendeels borstvoeding te hebben gekregen. Bij minder dan de helft was dat zeven maanden of langer. Eenderde van de ondervraagde kinderen had minder dan drie maanden borstvoeding gehad.
Onder de groep kinderen die in de eerste zes maanden grotendeels borstvoeding hadden gekregen was 4 procent van de meisjes en 7 procent van de jongens te dik.
Dit tegenover respectievelijk 6 en 11 procent van de meisjes en jongens die voornamelijk flesvoeding kregen. Nadat ook andere, omgevingsfactoren werden meegewogen, konden de onderzoekers concluderen dat borstvoeding het risico op overgewicht met 20 procent doet afnemen.
Volgens de wetenschappers lijkt het erop dat borstvoeding bescherming kan bieden tegen overgewicht op latere leeftijd. "Biologisch gezien is dat ook logisch", zegt onderzoeksleider professor Matthew Gillman.
"Met borstvoeding geef je kinderen zélf de controle over wanneer en hoeveel zij willen eten. Dit zou het toekomstige eetgedrag kunnen vormen. Daarnaast zou moedermelk de stofwisseling van het kind al vroeg kunnen programmeren, waardoor zich bijvoorbeeld weinig vetcellen ophopen."
Ofschoon het Amerikaanse team pleit voor verder onderzoek, adviseren zij baby's gedurende het gehele eerste levensjaar borstvoeding te geven.