AMSTERDAM - De sociale dienst in Amsterdam blijkt een enorme achterstand te hebben bij het natrekken van mogelijke bijstandsfraude. Meer dan 50.000 dossiers, die werden aangelegd na tips van de Belastingdienst, wachten nog op nader onderzoek. In het ergste geval beloopt het totale fraudebedrag 65 miljoen.
Dit blijkt uit het eerste rapport van de interim-directeur van de Gemeentelijke Sociale Dienst (GSD), Jan Maurits de Jonge. Hij moet orde op zaken stellen bij de dienst na het gedwongen vertrek van de directieleden Yvonne Baune en Wim van Lijnschoten, die na een vernietigend KPMG-rapport over hun functioneren moesten opstappen.
Het rapport van De Jonge bevestigt het beeld dat de onderzoekers van KPMG aantroffen: binnen de GSD heerst een chaotische bedrijfsvoering, zodat nauwelijks te meten valt of de taken worden uitgevoerd.
De Jonge trof als erfenis van Baune een sfeer van wantrouwen en falende communicatie aan. Hij maakt zich zorgen over de mentaliteit van het personeel, waarvan volgens hem veertig procent niet in staat zou zijn de benodigde omslag te maken om goed te kunnen functioneren. De Jonge signaleert verder 'overvliegend management'; een massaal komen en gaan van top- en middenkader.
Wethouder Frank Köhler (Sociale Zaken) is vrijdagavond door De Jonge en de directeur Middelen van de GSD, Paul van Vliet, op de hoogte gesteld van de eerste rapportage. Köhler (GroenLinks) hoorde daar voor het eerst over de achterstand van 50.000 fraudeonderzoeken. Het gaat hier om signalen van de fiscus over verzwegen uitkomsten van uitkeringstrekkers.
De Jonge begon zijn werk bij de GSD terwijl Köhler in de gemeenteraad onder vuur ligt over de moeizame manier waarop de dienst probeert mensen aan een baan te helpen. Verder is een team van rijksaccountants op bevel van PvdA-minister Vermeend bezig de dienst door te lichten, omdat het vermoeden bestaat dat Amsterdam de Algemene Bijstandswet niet naar behoren zou uitvoeren.