Het Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuws
wo 16 mei 2001  
---
De krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
De prins en Maxima 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Jaaroverzicht 
---
Telegraaf-i
---
Ga naar 
Auto's 
Reis & Vakantie 
Wonen 
Baan & Carrière 
Financieel actueel 
Show & Film 
Weerberichten 
Souvenirs 
---
Kopen 
 Vraag & Aanbod/ 
Speurders
 
Veiling 
Prijsvergelijker 
Winkelen 
---
Met Elkaar 
Live chatten 
Discussiëren 
Kaartje sturen 
E-mailen 
---
Mijn leven 
Horoscopen 
Psychologie 
---
Contact 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B I N N E N L A N D 
 
  Homoseksualiteit geen
besmettelijke maar
wel psychische ziekte

Van onze Rotterdamse redactie

   
 

ROTTERDAM - Ik ben het er niet mee eens dat homoseksualiteit een besmettelijke ziekte is. Het is namelijk niet besmettelijk in medische zin. Maar het is wel een psychische ziekte. Dat zegt de Groningse imam Nevzat Köze in een interview met het blad Neon van de Rijksuniversiteit Groningen.

De geestelijk leider van de Turkse gemeenschap in Groningen geeft daarmee een nieuwe variant op de uitspraak van de Rotterdamse imam Khalil el-Moumni, die homoseksualiteit onlangs betitelde als een gevaar voor de samenleving, omdat de 'ziekte' iedereen zou kunnen besmetten.

Het OM in Rotterdam zet het strafrechtelijk onderzoek naar de uitlatingen van imam Khalil el-Moumni van de Annasr-moskee in de Maasstad voort. Justitie ziet geen reden om dat onderzoek stil te leggen nu de geestelijk leider van de Marokkaanse moskee in Rotterdam zich voor zijn uitspraken heeft verontschuldigd.

"We nemen die verontschuldiging mee in ons onderzoek, zoals we de hele discussie die over deze zaak is losgebarsten, met open oren en ogen zullen volgen", aldus woordvoerster M. van Kampen van het OM in Rotterdam.

Niet zo bedoeld

Volgens een verklaring die eerder deze week door zestien moskee-organisaties naar buiten werd gebracht, zou El-Moumni nooit de bedoeling hebben gehad om wie dan ook in de Nederlandse samenleving te kwetsen. De Rotterdamse imam deed zijn uitspraken in het tv-programma Nova.

Justitie bekijkt of ze El-Moumni kan vervolgen voor belediging of discriminatie. Begin augustus wordt hierover een besluit verwacht.

Verscheidene personen, belangenorganisaties en verenigingen van homoseksuelen zijn niet onder de indruk van de excuses van de imam en trekken daarom ook hun aangiften niet in. Het gaat hier onder meer om hoofd scheidsrechterszaken van de KNVB John Blankenstein en de belangenvereniging van homoseksuelen COC in Amsterdam.

Te gemakkelijk

"De imam kan dan wel zijn excuses hebben aangeboden, maar daar is voor ons de kous echt niet mee af", aldus bestuurslid H. Jakobsen van het COC.

"Het is veel te gemakkelijk om nu te zeggen dat je het zo niet hebt bedoeld, als je eerst het hele land in rep en roer hebt gebracht. We willen dat de brede maatschappelijke discussie die is ontstaan, in volle omvang doorgaat. Niets wordt vergeten en vergeven."

Het Rotterdamse OM heeft de zaak ter hand genomen omdat de imam in die stad woont. Het landelijk expertisecentrum discriminatie, dat is verbonden aan het Amsterdamse openbaar ministerie, adviseert justitie in Rotterdam.

Volgende week woensdag voert minister Van Boxtel op het ministerie van Binnenlandse Zaken overleg met islamitische organisaties over de uitspraken van de imams.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


wo 16 mei 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.