AMSTERDAM - De prijs van benzine schiet verder omhoog. Marktleider Shell heeft de een liter benzine dit weekend opnieuw vier cent duurder gemaakt. Het leed is voor de automobilist nog niet geleden, want er dreigen nieuwe prijsstijgingen.
Die worden vooral veroorzaakt door de extreme vraag naar benzine en diesel in de Verenigde Staten. Met de zomer voor de deur zal die vraag alleen maar toenemen, zo wordt verwacht.
|
Benzine weer duurder. (Foto: ANP)
|
Met deze twaalfde stap sinds begin maart dit jaar heeft de benzineprijs een nieuw record bereikt. Een liter Euro ongelood kost nu 2,81. Super Plus komt op 2,93. De prijs voor een liter diesel werd met 1 cent verhoogd, tot 1,82.
Amerikanen alleen zijn goed voor 40 procent van de wereldwijde vraag naar benzine, stelt Shell. In de VS zelf wordt niet voldoende geproduceerd om aan die vraag te voldoen. De verwachting is dat deze zomer de vraag naar benzine met nog eens 2 procent toeneemt ten opzichte van vorig jaar.
Terwijl de vraag naar benzine in de VS toeneemt, neemt het aanbod juist af. Oorzaak: de afgenomen productiecapaciteit van raffinaderijen. De bedrijven die van ruwe olie benzine en diesel maken, voldeden de afgelopen jaren vaak niet meer aan de milieu-eisen met het gevolg dat ze werden gesloten.
Ook dit gebrek aan raffinage-capaciteit maakt benzine duurder. De verwachting is dat de productie van benzine en diesel de komende zomer slechts licht zal stijgen. In Europa zorgt een brand in de op één na grootste raffinaderij van Engeland voor een aanvullend capaciteitsprobleem.
Een woordvoerder van Shell wil zijn vingers aan een voorspelling van de benzineprijzen niet branden. Wel benadrukt de zegsman dat het om een jaarlijks terugkerend verschijnsel gaat. "Vorig jaar werd eind juni een piek bereikt. Dit jaar doet het verschijnsel zich alleen maar eerder voor."
Eind juni 2000 moest voor één liter Euro ongelood 2,74 worden betaald. Een maand later was dat 'nog maar' 2,47. In oktober werd met 2,70 weer een relatief hoog niveau bereikt, maar in de tweede helft van december met 2,37 weer een relatief laag niveau.
"De prijsstijgingen weten consumenten zich vaak wel te herinneren", merkt de Shell-woordvoerder ietwat mistroostig op. "Met prijsdalingen ligt dat kennelijk altijd wat anders."
Het prijsverschil tussen benzine en autogas is ondertussen groter dan ooit, meldde de Stichting Autogas Nederland afgelopen weekeind. Volgens de organisatie, die spreekt van een prijsverschil van 1,80 per liter, wordt het vanaf 14.000 kilometer per jaar aantrekkelijk om op gas over te stappen.