Het Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuws
ma 14 mei 2001  
---
De krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
De prins en Maxima 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Jaaroverzicht 
---
Telegraaf-i
---
Ga naar 
Auto's 
Reis & Vakantie 
Wonen 
Baan & Carrière 
Financieel actueel 
Show & Film 
Weerberichten 
Souvenirs 
---
Kopen 
 Vraag & Aanbod/ 
Speurders
 
Veiling 
Prijsvergelijker 
Winkelen 
---
Met Elkaar 
Live chatten 
Discussiëren 
Kaartje sturen 
E-mailen 
---
Mijn leven 
Horoscopen 
Psychologie 
---
Contact 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   F I N A N C I Ë L E   T E L E G R A A F 
 
ACTUEEL FINANCIEEL NIEUWS: WWW.DFT.NL
  Op de kleintjes letten
   
 

AMSTERDAM - De grote institutionele beleggers hebben weinig of geen belangstelling meer voor de Nederlandse lokale fondsen. Zij hebben miljarden te beleggen en kiezen daarom voor grote internationale aandelen. Dat moet ook wel, want één van de eerste eisen die de grote instituten aan hun beleggingen stellen, is een goede verhandelbaarheid.

Het moet mogelijk zijn om in korte tijd relatief omvangrijke pakketten te verhandelen. Dat gaat niet op voor de meeste aandelen die op de lokale markt worden verhandeld. Gevolg daarvan is dat de waardering voor aandelen in grote ondernemingen in het algemeen hoger en soms aanzienlijk hoger is dan die van lokale fondsen. Directies van ondernemingen op de lokale markt vragen zich dan ook regelmatig af of het handhaven van een beursnotering nog wel zin heeft.

Voor particuliere beleggers kan dat mogelijkheden bieden. Van tijd tot tijd wordt immers een bieding uitgebracht op één of ander lokaal genoteerd aandeel en dat houdt vrijwel altijd een forse premie in ten opzichte van de beurskoers.

Het heeft niet zoveel zin om nu de koerslijst na te pluizen op zoek naar fondsen die de mogelijkheid van een bieding inhouden. Dat heeft iets weg van wild gokken, tenzij je over speciale informatie beschikt. Maar dat houdt weer het risico in dat je door justitie verdacht wordt van voorkennis met alle kwalijke gevolgen van dien.

Een betere manier om van biedingen op de beursfondsen te profiteren, is het nemen van een belang in het Orange Fund van Kempen & Co, dat zich specialiseert in kleinere, op de Amsterdamse beurs genoteerde aandelen. Het beleggingsfonds heeft een omvang van circa 375 miljoen en in portefeuille heeft het circa 60 Nederlandse zogenoemde smallcaps.

Van tijd tot tijd verdwijnt een aandeel als gevolg van een bieding uit de portefeuille. Enkele voorbeelden van aandelen waarmee dat is gebeurd, zijn: Norit, HCI, van Melle, Tass Groep en Beers. GTI zat overigens niet in de portefeuille van Orange Fund.

De aandelen van dit Fund zijn officieel op de Amsterdamse beurs genoteerd en liggen redelijk stabiel in koers.

Vorig jaar is de waarde zo'n 4% gestegen (inclusief het dividend was het rendement 4,3%). Daarmee is Orange Fund een heel wat veiliger belegging dan bijvoorbeeld KPN.

DE FINANCIËLE CONSUMENT: BELEGGEN Onder redactie van: Peter van der Tuin Bijdrage: Theo Mebius



 

zoek naar gerelateerde artikelen


ma 14 mei 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.