BRUSSEL - België heeft de jacht op extreem-rechts geopend, nadat vorige week de Vlaamse minister van Binnenlandse Aangelegenheden Johan Sauwens het veld had moeten ruimen wegens zijn deelname aan een bijeenkomst van oud-SS'ers in Antwerpen, het zogeheten Sint Maartensfonds.
De bijeenkomst blijkt het topje van de ijsberg. In Vlaanderen vinden nog vele van dergelijke duistere bijeenkomsten plaats in even duistere zaaltjes.
|
Verhofstadt. (Foto: REUTERS)
|
De federale Belgische premier Verhofstadt heeft het neo-nazisme in België de oorlog verklaard. Hij vindt dat dit soort organisaties de ruggengraat vormt van extreem-rechts in België en meer bepaald, van het Vlaams Blok. Verhofstadt gaf minister van Justitie Verwilghen dan ook de opdracht alle banden tussen neo-nazi's en het extreemrechtse Vlaams Blok te onderzoeken, en eventueel vervolging in te stellen.
Sauwens kwam vorige week ten val na een artikel in de Vlaamse krant De Morgen. Een journalist van die krant die al dertien jaar dergelijke bijeenkomsten bezoekt, keek zijn ogen uit.
"Hitlers verjaardagspartijen in Antwerpen, kameraadschapsavonden in Diksmuide, ze eindigen vaak in dronkenschap en vechtpartijen. Ik ben er steeds bij geweest. Maar dit was anders, goed geklede bejaarde echtparen uit België, Oostenrijk, Duitsland, Frankrijk en Nederland (te oordelen naar de kentekens van de auto's buiten). Een chique publiek en een heuse minister in de zaal", aldus De Morgen.
Sauwens is lid van de Volksunie, een gematigd nationalistische Vlaamse partij, maar ook al 25 jaar lid van de omstreden club van oud-oostfrontstrijders. Op de bijeenkomst waren ook leden van het Vlaams-Blokkers, die later filmbeelden vrijgaven. Daarop is Sauwens te zien, applaudisserend voor strijdliederen.
De Belgische justitie heeft inmiddels beslag laten leggen op die filmbanden, die leden van de verboden Vlaamse Militanten Orde en vaandels van de Waffen-SS laat zien. Vlaams Blok-topman Filip Dewinter deed de beelden af als nostalgie.
Maar volgens fr Belgische premier Verhofstadt gaat het niet om nostalgie, maar om de wens om terug te willen naar de Duitse bezettingstijd. De premier ergerde zich ook duidelijk dat België de zoveelste smet op zijn imago oploopt, ruim een maand voordat ze het EU-voorzitterschap overneemt.
De krant De Morgen, die de affaire aan het rollen bracht, ergerde zich afgelopen weekeinde in een hoofdredactioneel artikel aan insinuaties dat de krant bronnen in het extreemrechtse milieu zou hebben. "Onze journalist was gewoon lijfelijk aanwezig op zoek naar nieuws. Het is te betreuren dat de videobeelden van een applaudisserende Sauwens, verspreid door het Vlaams Blok, uiteindelijk meer effect hadden dan een uit de eerste hand geschreven artikel", aldus De Morgen.
Sauwens beweert nu door het Vlaams Blok in de val te zijn gelokt.