BLOEMENDAAL - Ambtenaren die werkzaam zijn in Bloemendaal en op zoek zijn naar een woning krijgen een voorkeursbehandeling bij de aankoop van onroerend goed. Zo stelt de gemeente bij verkoop van eigen onroerend goed haar medewerkers in de gelegenheid een eerste bod te doen, voordat kavels of huizen op de vrije markt worden aangeboden.
De Vereniging Eigen Huis maakte vindt het volstrekt onaanvaardbaar dat Bloemendaal haar ambtenaren een voorkeursbehandeling en spreekt zelfs van vriendjespolitiek.
Volgens burgemeester I.A. Snoeck-Schuller is er niets mis met deze regeling omdat na het bod van de eigen medewerker vervolgens buitenstaanders via een onpartijdige makelaar in de gelegenheid worden gesteld een tegenbod te doen. "Uiteindelijk wordt het onroerende goed verkocht aan degene die de hoogste prijs biedt."
Eigen Huis, dat enkele maanden geleden een meldpunt voor dit soort zaken in het leven riep, heeft zich overigens nog niet bij de gemeente gemeld. "Maar misschien ligt er morgen wel een stapel bezwaarschriften op de deurmat", aldus Snoeck die de reactie sterk overtroffen noemt.
Volgens de burgemeester is de regeling twee jaar geleden geïntroduceerd omdat de gemeente er de voorkeur aangeeft dat de eigen ambtenaren in Bloemendaal wonen. Sinds de introductie hebben twee medewerkers van de mogelijkheid van het eerste bod gebruik gemaakt. In een geval is het daarbij tot een transactie gekomen. In het andere geval haakte de ambtenaar af omdat het hoogste bod zijn aankoop-budget overtrof.
De kritiek van Eigen Huis is voor Snoeck geen reden om de regeling nog een keer tegen het licht te houden. De gemeente Bloemendaal beschikt op dit moment nog over circa dertig woningen die tezijnertijd via de voorkeursregeling zullen worden aangeboden.
Begin vorige week raakte de gemeente Bloemendaal ook al in opspraak toen deze krant onthulde over de spraakmakende verkoop van het voormalige PWN-filtergebouw aan de Hoge Duin en Daalseweg aan H. Swaak, die overigens geen ambtenaar is.