Het Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuws
vr 11 mei 2001  
---
De krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
De prins en Maxima 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Jaaroverzicht 
---
Telegraaf-i
---
Ga naar 
Auto's 
Reis & Vakantie 
Wonen 
Baan & Carrière 
Financieel actueel 
Show & Film 
Weerberichten 
Souvenirs 
---
Kopen 
 Vraag & Aanbod/ 
Speurders
 
Veiling 
Prijsvergelijker 
Winkelen 
---
Met Elkaar 
Live chatten 
Discussiëren 
Kaartje sturen 
E-mailen 
---
Mijn leven 
Horoscopen 
Psychologie 
---
Contact 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   T E L E S P O R T 
 
  Rios wacht rechtszaak na vechtpartij met politie

door Jon Visbeen

   
 

ROME - Marcelo Rios heeft zijn reputatie van 'enfant terrible' in Rome alle eer aangedaan. De grillige Chileen toog laat in de avond, na een afstraffing van Juan Carlos Ferrero in de tweede ronde tijdens het Masters Series-tennistoernooi, de Romeinse binnenstad in om zijn verdriet te verdrinken. In de kleine uurtjes de volgende morgen was 'Chino', zoals zijn bijnaam luidt, alle controle over zichzelf kwijt. Hij is aangeklaagd wegens mishandeling en openlijk verzet tegen de politie, maar mag het land wel verlaten.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (426x284, 12kb)
Marcelo Rios (Foto: AP)
In nachtclub 'Suite' veroorzaakte hij al problemen. Rios vertoefde in gezelschap van onder andere zijn fitnesstrainer Vergin en een official van de ATP (Associatie van Tennis Professionals). De vijf mannen wilden per se in één taxi naar hun hotel worden gebracht. Na veel aandringen nam de chauffeur ze mee, maar hij sommeerde twee amokmakers later over te stappen in een wagen van een collega. Naar verluidt deelde Rios de taxichauffeur rake klappen uit, toen deze de hulp van twee carabinieri, Italiaanse politieagenten, inriep. De Chileen verzette zich hevig bij zijn arrestatie, waarbij hij ook de agenten te lijf ging. Zelf blesseerde hij zijn pols, toen hij uithaalde. Rios werd, evenals de beide carabinieri, voor behandeling naar het ziekenhuis gebracht. Eén van de agenten moet acht dagen in het hospitaal blijven om te genezen van zijn verwondingen.

De ATP stelt een onderzoek in en beraadt zich op stappen tegen Rios. De rebelse 'indiaan' uit Santiago bouwde de afgelopen jaren in het tenniscircuit reeds een twijfelachtige reputatie op. Op Roland Garros werd hij drie keer op rij onderscheiden met de 'Prix Citron', de prijs voor de minst coöperatieve speler. Afgelopen Kerstmis trouwde hij met zijn zeventienjarige vriendin Juliana, die in verwachting is. Hij leek begin dit seizoen zijn leven gebeterd. Rios behaalde eindelijk weer eens een toernooizege (Doha, begin januari). Daarna bakte het linkshandige fenomeen er echter zeer weinig van. In zes toernooien, waaronder de Australian Open, kon hij al na de eerste ronde naar huis. Bij de Italiaanse Open overleefde hij nog wel de openingsronde, tegen Davide Sanguinetti, maar in de eerste echte confrontatie met gravelspecialist Ferrero, die in de eerste ronde Sjeng Schalken naar huis stuurde, ging Rios roemloos tenonder (1-6, 3-6).

Vier jaar geleden nog stond hij op het Foro Italico met de winnaarsbokaal in zijn handen. In 1998 bereikte hij zelfs even de eerste plaats op de wereldranglijst. De laatste twee seizoenen echter, doet hij, op sportief gebied althans, weinig meer van zich spreken. Vorig jaar misdroegen zijn landgenoten zich tijdens de Daviscupwedstrijd tussen Chili en Argentinië in Santiago. De Argentijn Mariano Zabaleta moest vluchten toen woedende 'supporters' hem met stoelen bekogelden na een in hun ogen verkeerde beslissing van de umpire.

Voor velen kwam het wangedrag van Rios, in Chili een volksheld ondanks zijn discutabele reputatie, in Rome niet als een verrassing. Hij staat bekend als de rebel van het tenniscircuit en heeft lak aan anderen. In eigen land maakte hij enige jaren geleden de voorzitter van de Chileense tennisbond voor van alles en nog wat uit, omdat hij van proftennis niets zou begrijpen. De man in kwestie moest aftreden. Maar met de affaire van Rome zal hij niet zomaar wegkomen. Die zal hem tot in lengte van jaren blijven achtervolgen.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


vr 11 mei 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.