Het Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuws
do 10 mei 2001  
---
De krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
De prins en Maxima 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Jaaroverzicht 
---
Telegraaf-i
---
Ga naar 
Auto's 
Reis & Vakantie 
Wonen 
Baan & Carrière 
Financieel actueel 
Show & Film 
Weerberichten 
Souvenirs 
---
Kopen 
 Vraag & Aanbod/ 
Speurders
 
Veiling 
Prijsvergelijker 
Winkelen 
---
Met Elkaar 
Live chatten 
Discussiëren 
Kaartje sturen 
E-mailen 
---
Mijn leven 
Horoscopen 
Psychologie 
---
Contact 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   F I N A N C I Ë L E   T E L E G R A A F 
 
ACTUEEL FINANCIEEL NIEUWS: WWW.DFT.NL
  ECB inspireert Damrak
   
 

AMSTERDAM - Het was onze eigen Wim Duisenberg die het al dagen voortsukkelende Damrak gisteren van een frisse douche voorzag.

Met dank aan de verrassende renteverlaging van de Europese Centrale Bank (ECB) zette de AEX opnieuw de aanval in op de 600 punten-grens, door 18,08 punten (3,13%) te stijgen naar 595,37. De komende dagen zal blijken of de apathie is doorbroken; want een plotselinge renteverlaging is vaak voer voor zowel pessimisten als optimisten.

René Lokenberg, hoofd research bij Van der Hoop Effectenbank, kan duidelijk tot de laatste categorie worden gerekend. "Dit is waar Europa op zat te wachten. De inflatie gaat dalen, terwijl ik nergens heb gelezen dat de Europese economie onder druk staat." Dat de daling van een kwartje schril afsteekt bij de recente Amerikaanse rentestappen deert hem niet: "Het is psychologisch. Duisenberg gaat mee met de internationale monetaire trend om de rente te verlagen."

De pessimisten zullen de komende dagen ongetwijfeld aanvoeren dat de rentestap niet uit luxe, maar uit noodzaak (een sterk vertragende economische groei) is genomen. Feit is dat de ECB in de beste Bundesbanktraditie juist haar sporen heeft verdiend als pure inflatiebestrijder. Volgens hoogleraar monetaire economie Sylvester Eijffinger zijn er juist daarom "geen objectieve redenen" aan te wijzen waarom de rente omlaag moet. "Ik ben teleurgesteld. Er is waarschijnlijk sprake geweest van politieke druk."

Bij de beleggers voerde het enthousiasme de boventoon. De financiële zwaargewichten ABN Amro (+5,02%), Aegon (+3,47%) ING Groep (+4,74%) en in mindere mate ook Fortis (+2,30%) namen het voortouw. In de regel is een lagere korte rente gunstig voor de rentemarge van banken. En het belang van de rentemarge is terug van weggeweest sinds de provisies zwaar onder druk staan.

De techfondsen, waar eergisteren nog forse klappen vielen, deden het nog beter. ASML spande de kroon met een koerssprong van 6,66% naar EUR30,10. Het fonds werd door Morgan Stanley gepromoveerd van outperformer naar strong buy, met een koersdoel van $40. Overigens plaatste de Amerikaanse zakenbank de halfgeleiderssector als geheel ook hoger op het verlanglijstje.

Philips (+6,04%), Versatel (+6,49%) en KPN (+4,42%) deden ook goede zaken. De telecomsector zet alle zeilen bij de mast om de enorme schuldenlast te reduceren. Zo maakte British Telecom gisteren bekend met een mega-aandelenemissie liefst EUR9,5 miljard op te willen halen. Landgenoot Vodafone plaatste vorige week al EUR5,6 miljard.

Een drietal hoofdfondsen viel gisteren uit de toon: Numico, Heineken en Buhrmann waren de enige verliezers. Het verlies van beide voedingsfondsen mocht overigens geen naam hebben: -0,29% voor de brouwer en -0,02% voor de vitaminegigant.

Heineken stond mogelijk onder druk door de berichtgeving in The Australian dat de brouwer voor het astronomische bedrag van 15 miljard Australische dollars (ƒ19,5 miljard) Foster's Brewing Group wil overnemen. Volgens het periodiek krijgt Heineken van een Nederlandse bank een krediet van 10 miljard dollar om de overname te financieren.

Foster's, goed voor een jaarlijkse omzet van 3 miljard Australische dollars, produceert ongeveer de helft van het bier dat in Australië geconsumeerd wordt. Heineken zou vooral geïnteresseerd zijn in Beringer Blass, de wijntak van Foster's. Het drankconcern opereert in opkomende wijnlanden als Chili, Australië en de Verenigde Staten. Zowel Heineken als Foster's ontkende gisteren in onderhandeling te zijn.

Buhrmann moest een grotere veer laten. Het fonds sloot uiteindelijk 5,31% lager op EUR18, na eerder op de dag juist op een winst van bijna 5% te hebben gestaan.

Sem van Berkel Securities noemt het opvallend dat de beurs niet "navenant" reageert op het feit dat Buhrmann ondanks het slechte eerste kwartaal en de verwachte lagere winst in het tweede kwartaal dapper vasthoudt aan de eerder gegeven prognose van 15% gemiddelde jaarlijkse winstgroei in de periode 2000-2002. "Daaruit blijkt dat er met name bij institutionele beleggers een vertrouwenscrisis is ontstaan, nadat er eind maart nog op een koers van EUR25 op de aandelenemissie werd ingetekend."

Juist vanwege deze vertrouwensbreuk handhaaft Effectenbank Stroeve voorlopig het match-advies; de analisten zijn verder wel te spreken over het kwartaalresultaat (boven verwachting), de kostenbesparingsprogramma's en de personeelsreductie. Overigens ontstond er gisteren veel onduidelijkheid in de markt over de effecten van de nieuwe winstberekening van Buhrmann: vóór afschrijving goodwill, maar inclusief winstverwatering.

Bij de midkapfondsen waren aanmerkelijk meer verliezers te noteren. KLM, Randstad en vedior moesten zelfs meer dan 4% terug. Opvallend was de stevige koerswinst van supermarktconcern Laurus (+7,26% op EUR6,65). Cruciaal is het welslagen van de nieuwe Konmar-formule. Aanstaande dinsdag wordt het eerste filiaal-nieuwe-stijl geopend.

Marijn Jongsma



 

zoek naar gerelateerde artikelen


do 10 mei 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.