BERLIJN/ROME - Italiaanse pasta is radioactief en genetisch gemanipuleerd en aardbeien afkomstig uit 'de laars' zijn potentieel een gevaar voor de gezondheid vanwege de vele schimmels en bestrijdingsmiddelen, zo stond deze week in Duitse bladen. De beschuldigingen waren niet mis en Italië heeft dan ook boos en verontwaardigd gereageerd.
|
Minister Pecoraro Scanio (Foto: AP)
|
"Wat in Duitsland genetisch gemanipuleerd is, is de informatie. De Italiaanse pasta is honderd procent veilig. We gebruiken geen enkel transgeen materiaal. We zullen ons eten met wettelijke middelen verdedigen", aldus de Italiaanse minister van Landbouw Pecoraro Scanio gisteren. Scanio noemde de berichtgeving een "onrechtvaardige aanval" en hij zal minister van Buitenlandse Zaken Dini vragen protest aan te tekenen bij de Duitse autoriteiten.
De Duitse aanval kwam niet van de boulevardpers, maar van het gezaghebbende dagblad Frankfurter Allgemeine Zeitung. De krant verontrustte afgelopen dinsdag haar lezers met het bericht dat een groot deel van het pastadeeg in Italië niet alleen genetisch gemanipuleerd is, maar ook nog eens radioactief wordt bestraald.
Zomerkoninkjes
Een tweede doelwit van de Duitse pers is de aardbei. In dit geval delen Italië en Spanje de smart. Het weekblad Stern slaat alarm met het bericht dat zomerkoninkjes van Zuid-Europese komaf met kankerverwekkende pesticiden zijn behandeld.
"Het is onacceptabel hoe men plotseling met deze denigrerende hetze probeert te bewijzen dat het eten uit het Middellandse-Zeegebied schadelijk zou zijn voor de gezondheid", aldus Gabutti, directeur-generaal van het Instituut voor Buitenlandse Commercie ICE.
Wat de invloed van de pers in Duitsland is op de tafelgewoonten van de burger weet de Nederlandse land- en tuinbouw als geen ander. Een aantal jaren geleden nam het journaille bij onze oosterburen de Hollandse tomaat onder vuur. De vrucht werd als waterbom te kijk gezet en kon die klap slechts met uiterste reclame- en promotiecampagnes enigszins te boven komen. |