DEN HAAG - Telefoneren wordt in ons land waarschijnlijk duurder, zo vreest toezichthouder Opta. Nederlanders moeten wellicht opdraaien voor de malaise in de telecomsector. De Toezichthouder houdt er rekening mee dat telefoonmaatschappijen als KPN binnenkort de binnenlandse telefoontarieven verhogen om daarmee hun fors gestegen rentekosten door te berekenen aan de klant.
Een aantal aanbieders heeft zich vorig jaar diep in de schulden gestoken door de aankoop van peperdure umts-frequenties.
Opta-voorzitter Jens Arnbak zei gisteren dat hij de komende maanden verzoeken van telecomaanbieders verwacht om hun toegenomen kosten te mogen doorberekenen in de telefoontarieven. Volgens Arnbak zal bij de beoordeling van zo'n verzoek voor de Opta voorop staan of de consument bij bepaalde tarieven kan kiezen voor een andere aanbieder. Hij laat daarmee doorschemeren dat een verhoging van het lokale beltarief, waarin KPN een marktaandeel van ruim 90% heeft, weinig kans maakt.
Volgens Arnbak is de malaise in de sector ontstaan doordat telecombedrijven dure umts-frequenties hebben gekocht en op overnamepad zijn gegaan in het buitenland. Daarmee verwijst hij indirect naar KPN.
Schuldenlast
Het Nederlandse telecomconcern zucht momenteel onder een schuldenlast van circa 22 miljard euro. Dat komt voornamelijk door de aankoop van umts-frequenties (kosten: 9 miljard euro) en de overname van het Duitse mobiele telefoniebedrijf E-Plus (9,1 miljard euro).
Om niet te bezwijken onder de schulden heeft KPN onlangs aangekondigd fors op de kosten te gaan besparen, onder andere door het schrappen van 8000 arbeidsplaatsen. Ook wil het concern de ontvangsten flink opvoeren. KPN heeft vorige week besloten zijn abonnees voortaan geld te vragen voor voicemail. Mogelijk gaat het nu ook de telefoontarieven verhogen.
Post
Naast de telecommarkt houdt de Opta ook toezicht op de postmarkt. Volgens Arnbak dreigt de kwaliteit van de dienstverlening bij de post achteruit te gaan. "De gemiddelde verzendtijd van brieven lijkt langer te worden", stelt hij.
De Opta-voorzitter wil daarom strenger gaan toezien op de Nederlandse postmarkt. Zo is hij bijvoorbeeld van plan te onderzoeken of de verbetering van de efficiency bij de TNT Post Groep (TPG) ook heeft geleid tot lagere tarieven. "TPG heeft vele postkantoren gesloten. Maar komen deze besparingen ook terug in lagere tarieven voor de burger?" |