AMSTERDAM - Het aftellen tot de negende Zesdaagse van Amsterdam is begonnen. Gisteravond lichtte de organisatie in het Velodrome toe hoe de eerste Six sinds 32 jaar er organisatorisch voor staat. En dat is goed. Een aantal grote sponsors tekende gisteravond de contracten en dankzij de steun van 1,6 miljoen gulden van het Amsterdamse stadsdeel Slotervaart/Overtoomseveld voldoet het wielerstadion spoedig aan de eisen die aan een zesdaagse in september mogen worden gesteld.

|
Slippens, Boelé en Derksen.
|
Hoewel het deelnemersveld uiteraard nog niet vaststaat, is het nu al zeker dan een groot aantal toppistiers op dinsdag 11 september van start geschoten wordt voor de negende Zesdaagse in de hoofdstad. Een week later vindt immers in Antwerpen de mondiale titelstrijd op de baan plaats en daarvoor is Amsterdam de ideale voorbereiding. Naast monumenten als Risi, Betschart en Martinello is ook de komst van Tom Steels aan de zijde van de Belgische Australiër Matthew Gilmore zo goed als zeker. Van Nederlandse zijde staat de participatie van het veelbelovende koppel Slippens/Stam vast en daarnaast hoopt de organisatie een koppel te formeren uit bekende vaderlandse wegrenners met een baanverleden, zoals Leon van Bon, Servais Knaven en Matth Pronk.
In haar tweeënhalfjarig bestaan heeft het Velodrome haar bestaanrecht zonder meer aangetoond. Grote evenementen als het EK derny verliepen succesvol en zowel publiek als media weet de weg naar 'Sloten' steeds vaker te vinden. Bovendien blijken ook de renners positief over de baan en de entourage in het Velodrome. Dat was voldoende reden om de uitdaging van de eerste Amsterdamse Zesdaagse sinds 1969 volgens traditie compleet met kermis, optredens, bier en worst vol goede moed aan te gaan.
Om echt het predikaat 'winterbaan' opgeplakt te krijgen, moet het Velodrome echter nog een aantal ingrijpende aanpassingen ondergaan. Een acclimatiseringsysteem kan daarvoor bijvoorbeeld niet ontbreken. Frank Boelé, directeur van het Velodrome, heeft daarvoor zijn hoop gevestigd op de gemeente Amsterdam.
"In juni wordt bekend of de gemeente de benodigde 1,6 miljoen ter beschikking stelt. Zo niet, dan is er voor de aankomende Zesdaagse geen man overboord. Dankzij het stadsdeel Slotervaart/Overtoomseveld kunnen we alle noodzakelijke voorzieningen treffen die in september nodig zijn. Voor volgend jaar is het een ander verhaal. Dan zitten we eind oktober en moet de baan volledig winterklaar zijn. Als de gemeente volgende maand het licht op groen zet, gaan we echter zo snel mogelijk heel veel gas geven zodat we dit jaar al over een accommodatie beschikken met alles erop en eraan", aldus een stralende Boel.