Het Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuws
wo 9 mei 2001  
---
De krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
De prins en Maxima 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Jaaroverzicht 
---
Telegraaf-i
---
Ga naar 
Auto's 
Reis & Vakantie 
Wonen 
Baan & Carrière 
Financieel actueel 
Show & Film 
Weerberichten 
Souvenirs 
---
Kopen 
 Vraag & Aanbod/ 
Speurders
 
Veiling 
Prijsvergelijker 
Winkelen 
---
Met Elkaar 
Live chatten 
Discussiëren 
Kaartje sturen 
E-mailen 
---
Mijn leven 
Horoscopen 
Psychologie 
---
Contact 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   T E L E S P O R T 
 
  Onderzoek Edgar Davids pleit KNVB vrij

door Jaap de Groot

   
 

BARCELONA/AMSTERDAM - De KNVB last een onafhankelijk onderzoek in naar de voedingssupplementen van spelers rondom interlands van Oranje. De voetbalbond heeft inmiddels het NOC*NSF geraadpleegd over de manier waarop en door wie deze analyse zou moeten worden uitgevoerd. Ook het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport is geïnformeerd. Dit naar aanleiding van het nieuws, dat zowel Edgar Davids als Frank de Boer kort na de interland Nederland-Turkije positief heeft gereageerd op een doping-controle.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (426x284, 13kb)
Frank de Boer. (Foto: PICS UNITED)
Niettemin werd de door Juventus-directeur Luciano Moggi gelanceerde verdachtmaking, dat er mogelijk 'iets' rond een wedstrijd van het Nederlands elftal aan Edgar Davids zou zijn gegeven, gisteren afgezwakt. Niet alleen blijken vrijwel alle andere internationals nadien zonder nadelige gevolgen gecontroleerd te zijn, tevens heeft bondsarts Huib Plemper de meeste Oranje-leveranciers vooraf geïnformeerd over de voedingssupplementen die in het trainingskamp werden verstrekt. In niet één artikel bleek het verboden middel nandrolon te zitten.

Dit resultaat leverde ook het onderzoek op, dat Edgar Davids inmiddels zelf heeft laten verrichten naar de voedingssupplementen die rond Nederland-Turkije aan de spelers zijn verstrekt. Ook Frank de Boer liet weten, zijn hand in het vuur te willen steken voor de medische begeleiding rond het Nederlands elftal.

Niettemin heeft PSV toch besloten, om voorlopig geen voedingssupplementen aan de spelers te verstrekken, tot een nieuw onderzoek naar de effecten van de in gebruik zijnde artikelen is afgerond.

Overigens wordt de suggestie, dat spelers in het trainingskamp varkensvlees gegeten zouden hebben, door vrijwel alle betrokkenen naar het rijk der fabelen verwezen. Volgens sommige wetenschappers zou bij het nuttigen van meer dan 200 gram de aanmaak van nandrolon in het lichaam extra gestimuleerd worden. In het geval van Edgar Davids gaat dit sowieso niet op, omdat de middenvelder uit principe geen varkensvlees eet.

Aldus rijzen er steeds meer vraagtekens over de mogelijke oorzaak van de hoge nandrolon-gehaltes bij Edgar Davids en Frank de Boer.

Ten aanzien van het spierversterkende middel hebben wetenschappers al eerder aangegeven dat de geldende grenswaarde van 2 nanogram per milliliter zeer discutabel is. Er bestaat immers nog veel onduidelijkheid over het hormoon, dat het lichaam in bepaalde mate zelf produceert. Zo zijn de bij Frank de Boer (8.6 nanogram) en Edgar Davids (8 nanogram) geconstateerde nandrolonwaarden een schijntje vergeleken bij ooit positief bevonden atleten als Linford Christie (200) en CJ Hunter (2000).

De Rotterdamse advocaat Emile Vrijman, voorheen directeur van het Nederlands Centrum voor Dopingvraagstukken (NeCeDo), voorspelt dan ook dat de grenswaarde van nandrolon drastisch omhoog zal worden bijgesteld naarmate er meer onderzoek wordt verricht. "Nandrolon is een neefje van testosteron. Aanvankelijk werd bij testosteron een T/E-ratio (verhouding tussen testosteron en epitestosteron, red.) van 1:2 gehanteerd, dat is inmiddels al 1:10. Dat gaat met nandrolon ook zeker gebeuren. De realiteit leert namelijk, dat op veel vragen omtrent nandrolon nog geen antwoord kan worden gegeven."

Het NeCeDo adviseert sporters dan ook terughoudend te zijn in het gebruik ervan, zolang er geen duidelijkheid bestaat over de zuiverheid van de voedingssupplementen. Het NeCeDo wil ook onderzoek naar de mogelijkheden te komen tot een soort keurmerk voor voedingssupplementen. Het centrum gaat een voorstel indienen bij het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport.

Namens het NeCeDo stelt Rens van Kleij: "Er zijn zo veel middelen met dope, zoals koffie, thee en chocolade. Dat is helemaal niet erg, maar voor topsporters ligt dat anders. Zij hebben het recht op een optimale en veilige afstelling van hun voeding. Daarom willen we dat onderzoek. We moeten daarbij bekijken welke producten veilig zijn, maar ook of we kunnen controleren of ze veilig blijven."

Intussen is ook de Europese voetbalunie (UEFA) partij geworden in de discussie rond het gebruik van nandrolon. Aanvankelijk werd aangenomen, dat Frank de Boer positief was bevonden na de op 29 april gespeelde competitiewedstrijd Barcelona-Celta de Vigo, inmiddels is gebleken dat de bewuste dopingcontrole na het op 15 maart afgewerkte UEFA-Cupduel tussen beide clubs werd uitgevoerd.

In een eerste reactie stelde de UEFA zich nog terughoudend op. "Eerst volgt er nog een contra-expertise", aldus een woordvoerder van de Europese voetbalunie. "Als die ook positief is, dan buigt de tuchtcommissie zich over de zaak. Pas nadat de speler in kwestie is gehoord, wordt een eventuele boete of schorsing bekend gemaakt. Maar zolang de zaak nog in onderzoek is, vindt de UEFA het ongepast om nog meer commentaar te geven."




 

zoek naar gerelateerde artikelen


wo 9 mei 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.