AMSTERDAM - Versatel dreigt op het strafbankje van de Amsterdamse effectenbeurs te belanden. Het eigen vermogen van de kabelaar is in het afgelopen eerste kwartaal gedaald van EUR341,3 miljoen tot EUR213,8 miljoen. Als het concern in dit tempo doorgaat, is aan het einde van dit jaar de bodem van de schatkist volledig in zicht.
Bestuursvoorzitter Raj Raithatha hoopt dat Euronext Amsterdam begrip zal hebben voor een eventueel negatief eigen vermogen van Versatel. "De afgelopen drie jaar hebben we enorm geïnvesteerd in de aanleg van ons netwerk. In vergelijking met ons heeft KPN er honderd jaar over gedaan om zo'n netwerk aan te leggen", stelt de Versatel-topman.
Het kabelconcern voert momenteel een dialoog met de beurs over hoe dit probleem kan worden opgelost. Raithatha ziet daarbij als mogelijkheid dat Euronext Amsterdam door de fusie met de beurs van Parijs, op dit gebied de regels van de Fransen gaat hanteren. Op de beurs van Parijs worden bedrijven met een structureel negatief eigen vermogen namelijk niet per definitie uit de officiële notering verbannen.
Volgens woordvoerder Raymond Salet van Euronext Amsterdam hoeft Versatel echter niet op begrip te rekenen als het te kampen krijgt met een negatief eigen vermogen. "Het is namelijk geen kwestie van begrip. Het is een kwestie van spelregels."
"Als een bedrijf een structureel eigen vermogen heeft, gaat het naar het strafbankje. Het is iets anders indien het negatieve eigen vermogen van tijdelijke aard zou zijn. Het bedrijf blijft in de officiële notering als er voldoende zicht is op een spoedige oplossing. Maar dan spreek je eerder over een termijn van weken dan maanden", aldus Salet.
Voor Raithatha is het dan ook duidelijk dat er snel iets moet gebeuren. Volgens hem zullen de investeringen mogelijk nog verder worden teruggebracht. Begin dit jaar heeft Versatel al 300 van de 1600 banen geschrapt. Die maatregel moet een jaarlijkse besparing van EUR15 miljoen opleveren.
Volgens de Versatel-topman behoort ook een vertrek van de Amsterdamse effectenbeurs tot de mogelijkheden. De verkoop van internetdochter Zonnet is eveneens een optie. "Daarover valt te praten. De consumentenmarkt is namelijk niet onze kernactiviteit. Maar Zonnet is alleen te koop tegen de juiste prijs", zei Raithatha.
Analist Philip Scholte (Van der Hoop) begint het zo langzamerhand somber in te zien voor Versatel. "Indien het concern op het strafbankje terecht zou komen, betekent dat niet dat het failliet gaat. Het is echter geen teken van kracht."
Scholte ziet weinig mogelijkheden voor Versatel om een eventueel negatief eigen vermogen te kunnen voorkomen. "Aandelen uitgeven tegen de huidige beurskoers is vrijwel uitgesloten. Dat zou tot een enorme verwatering leiden. En vertrekken bij de AEX kan. Maar het is een niet te prefereren optie."
De analist vindt dat de resultaten over het eerste kwartaal die Versatel gisteren publiceerde "niet tegenvallen". De omzet van het concern steeg in de eerste drie maanden van dit jaar met 7,8% naar EUR61,7 miljoen ten opzichte van het vierde kwartaal van 2000.
Het nettoverlies liep op met 49,4% naar EUR131,2 miljoen. Het verlies per aandeel nam toe met 60,4% tot EUR1,46. Dat was aanmerkelijk meer dan de EUR0,98 verlies per aandeel waarop de meeste analisten hadden gerekend.
Raithatha vindt het "bemoedigend" dat de omzet van Versatel in Duitsland in de eerste drie maanden van dit jaar met 9% is gestegen naar EUR17 miljoen. "In de tweede helft van vorig jaar hebben we daar slechts een vlakke groei behaald."
Naast Duitsland is de Benelux de belangrijkste markt waarop Versatel breedbanddiensten aanbiedt. Oorspronkelijk had de kabelaar grotere Europese ambities. Maar sinds het mislukken van het samenwerkingsverband met het Amerikaanse Northpoint eind vorig jaar is daarvan weinig meer over.
Versatel herhaalde gisteren de verwachting dat het in het eerste kwartaal van 2002 voor het eerst brutowinst gaat boeken. Over de eerste drie maanden van dit jaar leed het nog een brutoverlies van EUR23,3 miljoen tegenover EUR26,8 miljoen in het vierde kwartaal van vorig jaar.