AMSTERDAM - Beleggers hebben gisteren enthousiast gereageerd op het 'superbod' dat Boskalis Westminster doet op de baggeractiviteiten van HBG. Het aandeel van het laatstgenoemde bagger- en bouwconcern spoot met liefst 16% omhoog. De druk op de directie is groot. "Ze zullen in Rijswijk met een heel goed verhaal moeten komen om dit van tafel te vegen", zo verwoordt Paul Verbraeken (HSBC Investment Bank) het algemene gevoelen, dat wordt gedeeld door aandeelhouder Delta Lloyd.
Aangezien Boskalis grote synergievoordelen kan halen uit een overname van HBG-onderdeel HAM lijken er geen kandidaten voorhanden die meer op tafel kunnen leggen. Zeker gezien het feit dat Boskalis de verwachte zegeningen duidelijk laat doorklinken in de geboden prijs, beklemtoont Verbraeken. "Ze bieden 12,5 maal het bedrijfsresultaat van HAM, terwijl die verhouding voor het aandeel Boskalis zelf niet hoger ligt dan 8,5." Wanneer wordt gekeken naar de omzet rolt eenzelfde beeld uit de bus. Boskalis 'doet' op de beurs 0,8 maal de omzet; voor de baggerpoot van HAM wordt 1,3 maal de omzet geboden.
"Ik zou tegen HBG willen zeggen: pak die hoofdprijs", aldus Alex Otto, directeur aandelen van Delta Lloyd Asset management. Delta Lloyd behoort met een belang van 7% tot de grootaandeelhouders van HBG, en is ook aandeelhouder van Boskalis. Dat fonds moest gisteren op de beurs juist 5% inleveren.
Otto denkt echter dat ook Boskalis wel vaart bij de acquisitie van HAM. "De orderportefeuille is uitstekend gevuld. Voor de komende twee, drie jaar is er volop werk. Boskalis zou daarom eigenlijk moeten investeren in extra schepen, materiaal en mensen. Maar dat kost tijd en dus is het heel handig om meteen HAM over te nemen. Dat spaart tijd en is er weer een concurrent uitgeschakeld. Nieuwe baggeraars komen er eigenlijk niet meer bij, omdat de toetredingsdrempel zeer hoog ligt."
Behalve Delta Lloyd kent HBG nog twee aandeelhouders die een belang van ruim 5% hebben: ING Groep (dat gisteren niet wilde reageren) en Farinvest. Deze laatste organisatie is een van de investeringsmaatschappijen van de schatrijke Libanese zakenman Issam Fares in Beiroet. De hoeveelheid vrij verhandelbare aandelen is dus relatief groot.
Het woord is echter allereerst aan de directie van HBG, aangezien er geen sprake is van sprake is van een openbaar bod op alle aandelen. In dat geval zou Boskalis immers ook de branchevreemde, minder renderende bouwactiviteiten van HBG moeten overnemen. "De bouwmarkt is structureel minder interessant dan de baggermarkt", stelt analist Michel Aupers (Rabo Securities). "In de baggerwereld heb je maar een paar concurrenten, terwijl iedereen met twee handen en een trekhaak in principe kan aannemen."
De aandeelhouders in Boskalis vandaag ter vergadering bijeen hebben vorig jaar al duidelijk laten weten niets te voelen voor een totale overname van HBG, nadat beide partijen na de geruchtmakende 'baggeroorlog' alsnog tot een akkoord kwamen. Het fonds veerde pas weer op toen de zwaar bevochten samensmelting te elfder ure werd afgeblazen.
Een belangrijke factor in de animositeit tussen beide partijen was de angst van HBG voor een opsplitsing van de onderneming in een zelfstandige bagger- en bouwpoot. Krijgt Boskalis zijn zin, dan wordt dit scenario alsnog werkelijkheid.
En terecht, meent Verbraeken. "HAM is weliswaar de grote winstmotor van HBG, maar er is weinig synergie tussen bouwen en baggeren. Er is zelden sprake van gecombineerde opdrachten." Op de aandeelhoudersvergadering op 23 mei wordt de vorig jaar tegen Boskalis opgeworpen beschermingswal weer ingetrokken. "HBG weet donders goed dat ze een heel goed verhaal moet hebben om weer prefs bij de stichting HBG te plaatsen. Ik kan me voorstellen dat aandeelhouders achter de schermen de druk opvoeren."
Volgens Aupers zijn de keuzes voor de nieuwe HBG-topman Cees Jan Reigersma (zijn voorganger Jan Veraart viel ten prooi aan de baggeroorlog) "beperkt". "De aandeelhouders HBG zijn er de afgelopen drie, vier jaar per saldo bekaaid afgekomen. Terwijl de macht van de belegger er sinds de kantooroorlog waarbij Buhrmann met succes de fusieplannen van Ahrend en Samas doorkruiste, red. op vooruit is gegaan. Het is tijd de kip met de gouden eieren te verkopen, als een ander daar meer aan heeft."
Zowel HBG als Boskalis houdt de kaken stijf op elkaar, wellicht beducht voor een tweede ronde in de baggeroorlog. Grootaandeelhouder Otto denkt alvast hardop na voor HBG: "Met 1,25 miljard aan contanten kun je veel doen. Zo zou HBG eindelijk de zaken eens goed kunnen saneren, want de gang van zaken in Duitsland is nog steeds slecht. Nu daar ook de conjunctuur wat minder wordt, tast dat de winst van HBG naar mijn idee nog jaren aan."