Het Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuws
di 8 mei 2001  
---
De krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
De prins en Maxima 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Jaaroverzicht 
---
Telegraaf-i
---
Ga naar 
Auto's 
Reis & Vakantie 
Wonen 
Baan & Carrière 
Financieel actueel 
Show & Film 
Weerberichten 
Souvenirs 
---
Kopen 
 Vraag & Aanbod/ 
Speurders
 
Veiling 
Prijsvergelijker 
Winkelen 
---
Met Elkaar 
Live chatten 
Discussiëren 
Kaartje sturen 
E-mailen 
---
Mijn leven 
Horoscopen 
Psychologie 
---
Contact 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   F I N A N C I Ë L E   T E L E G R A A F 
 
ACTUEEL FINANCIEEL NIEUWS: WWW.DFT.NL
  Trage economische groei remt aantal zakenreizen

door ARNOLD BURLAGE

   
 

DE MEERN - De tegenvallende economische groei zet fors de rem op de jaarlijkse groei van zakenreizen. Uit officiële cijfers van de organisatie van zakenreisorganisaties, aangesloten bij het Algemeen Nederlands Verbond van Reisondernemingen (ANVR), blijkt dat de groei afgelopen 12 maanden (tot april 2001), tot 2% is ingezakt tegen nog 10% in de vorige periode.

Ook in andere landen is de terugloop in zakenreizen een feit. Grote concerns in de VS zijn begonnen hun reisbudgetten sterk terug te dringen.

Cisco Systems, goed voor een jaarlijks reisbudget van $100 miljoen, wil de uitgaven aan zakenreizen dit jaar zelfs met 60% verminderen, meldde gisteren The Wall Street Journal.

Vliegreizen met lijndienstmaatschappijen merendeels zakelijke passagiers waren in ons land in de periode 1999/2000 nog goed voor ƒ4,1 miljard tegen een gemiddelde (vlieg)ticketprijs van ƒ974. In het afgelopen jaar is die omzet slechts opgelopen tot ƒ4,5 miljard, maar met een sterk (7,6%) gestegen gemiddelde ticketprijs van ƒ1046. Dat betekent dat het aantal reizen voor het eerst in jaren slechts met 2% is toegenomen.

Voor hotelboekingen, vaak gekoppeld aan reizen per auto en andere zakenreisproducten, gelden als trend eveneens opvallende dalingen in de groei die de reisbudgetten van het bedrijfsleven de laatste jaren heeft gekenmerkt. "Economische groei of recessie is altijd vroegtijdig af te lezen geweest aan het zakenreisgedrag. Vaak zelfs al maanden voor een terugval van de economie laat zich dat uit de boekingen in die reissector aflezen", zegt Walter Schut, secretaris van de ANVR-zakenreisorganisatie.

Intussen gaat de tegenvallende groei aan de zakenreisorganisaties niet ongemerkt voorbij en lijkt daar een consolidatie versneld te worden. De grotere organisaties, zoals marktleider TQ3, WorldTravel Holland, Carlson Wagonlit Travel, Advanced Travel Partners en American Express, worden in omzet groter, veelal door acquisities van kleinere zakenreisbedrijven die zich niet staande kunnen houden met tegenvallende omzetten en oplopende investeringen, onder meer in IT en automatisering.

Het is niet moeilijk de trends aan schaalvergroting en concentratie te kwantificeren. De juridische samenwerking loopt vaak achter op de praktische samenwerking. Verder maken de vele toegepaste manieren van concentratie, zoals overneming, fusie, franchise, vormen van inkoopcombinaties, allianties of concernvorming, de optredende consolidatie weinig transparant. Nieuwe bedrijven starten nauwelijks meer zelfstandig maar als onderdeel van een franchiseketen of uitbreiding van een bestaand kantoor/keten.

Kleine bedrijven sluiten de rijen, onder meer met een gezamenlijke inkoop, en gaan ook op andere terreinen meer en meer samenwerken met behoud van zelfstandigheid. Een voorbeeld is Business Travel Partners, een alliantie van zelfstandige zakenreisondernemingen, die samen inkopen, investeren in automatiseringen en scherpe afspraken maken met bijvoorbeeld luchtvaartmaatschappijen en hotels.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


di 8 mei 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.