AMSTERDAM - Het vuurwerk op de beurs kwam gisteren van de lokale fondsen. Het bod van Boskalis op de baggeractiviteiten van de Hollandsche Beton Groep (HBG) verraste de markt. De AEX-index was echter nauwelijks in beweging te krijgen. Mede door het uitblijven van belangrijk nieuws was er relatief weinig handel. Een verdeelde opening op Wall Street bracht eveneens weinig soelaas.
De AEX sloot uiteindelijk 1,14 punt lager (ofwel 0,2%) op 582,13. De Midkap wist daarentegen met name in het laatste uur van de handel wel flink terreinwinst te boeken. De index noteerde 7,63 punten hoger (1,3%) op een slotstand van 590,79.
Versatel trok gisteren de AEX omlaag. De kabelaar presenteerde tegenvallende kwartaalcijfers. Het verlies per aandeel kwam met EUR1,46 fors hoger uit dan de EUR1,00 waarop de meeste analisten hadden gerekend.
Bovendien zou Versatel vanwege een dreigend negatief eigen vermogen binnen een aantal maanden op het strafbankje van de Amsterdamse effectenbeurs terecht kunnen komen. Het fonds, dat sinds 1 maart in de AEX is genoteerd, verloor 1,4% op EUR6,55.
KPN was met een verlies van 4,3% op EUR13,53 de grootste daler onder de hoofdfondsen. Dit ondanks dat een topambtenaar van de Duitse toezichthouder op de telecomsector heeft gezegd welwillend te staan tegenover samenwerking tussen telecombedrijven bij het bouwen en beheren van umts-netwerken. Daarvan zou de Duitse KPN-dochter E-Plus kunnen profiteren.
De financials gaven gisteren een verdeeld beeld te zien. Aegon (-1,5% op EUR34,36) en ABN Amro (-0,7% op EUR21,62) sloten lager, terwijl Fortis (1,4% op EUR27,74) en ING (0,2% op EUR72,65) in koers stegen.
Getronics was de grootste stijger van de AEX. De geplaagde automatiseerder sleepte een belangrijke opdracht binnen van Belgacom. Getronics gaat netwerkdiensten leveren aan het Belgische telecombedrijf in een aantal Europese landen, Singapore en de Verenigde Staten. Het fonds won 3,8% op EUR6,30.
Beleggers reageerden positief op het bericht dat Buhrmann $75 miljoen minder hoeft te betalen voor US Office Products. De koers van het Amsterdamse handelshuis steeg met 3,4% naar EUR19,39. Buhrmann publiceert morgen zijn resultaten over het eerste kwartaal.
Heineken boekte eveneens flinke terreinwinst. De bierbrouwer profiteerde van het bericht dat Amstel serieus lijkt af te steven op de nummer-2 positie op de Nederlandse biermarkt. Dat zou ten koste gaan van concurrent Grolsch. De beurskoers van het Heineken-concern werd 3,1% duurder op EUR47,59.
Voor Reed Elsevier was er goed nieuws uit de VS. Het Amerikaanse ministerie van Justitie zal de overname van Hartcourt General door de Brits/Nederlandse uitgever niet aanvechten. Onder invloed van dit positieve bericht won Reed Elsevier 1,1% op EUR15,10.
Credit Suisse First Boston publiceerde een lovend rapport over KPNQwest. Volgens de zakenbank is de gezamenlijke onderneming van KPN Telecom en het Amerikaanse Qwest Communications "één van de best gefinancierde en meest agressieve kabelconcerns in Europa". De bank hanteert een koersdoel van EUR22 voor het AEX-fonds. Het advies van Credit Suisse om het aandeel te kopen, werd gisteren op het Damrak opgevolgd. De koers van KPNQwest steeg namelijk met 0,5% naar EUR14,77.
Koninklijke Olie leek op de beurs weinig last te hebben van de mislukte overname van het Amerikaanse gas- en olieconcern Barrett Resources. Het fonds noteerde 0,6% hoger op EUR66,20.
In de Midkap was Corus een opvallend stijger. De Amerikaanse vermogensbeheerder Brandes Investment Partners toonde vertrouwen in het staalconcern door er een belang van 11,4% in te nemen. Corus sloot 5,3% hoger op EUR1,20.
Op de lokale markt eindigde Crucell 5,1% lager op EUR6,55. Het biotechbedrijf zag in de eerste drie maanden van dit jaar het verlies oplopen van EUR2,5 miljoen naar EUR5,6 miljoen.
Opwinding was er op de beurs door het verrassende overnamebod van Boskalis op de baggeractiviteiten van HBG. Terwijl Boskalis een jaar geleden voor heel HGB nog EUR636 miljoen over had, biedt het nu EUR570 miljoen voor alleen de baggerdivisie. Volgens een handelaar is dat "een meer dan fair bod".
De koers van HBG steeg dan ook met 16,1% naar EUR17,70. Boskalis verloor daarentegen 5,5% op EUR32,55. De overnamestrijd had ook een positief effect op de koers van Ballast Nedam. Door het consolidatieproces binnen de bouw- en baggerwereld zou de baggerdivisie van dit concern een aantrekkelijke overnameprooi kunnen zijn. Ballast Nedam sloot daarom 4,9% hoger op EUR26,85.