Het Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuws
wo 9 mei 2001  
---
De krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
De prins en Maxima 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Jaaroverzicht 
---
Telegraaf-i
---
Ga naar 
Auto's 
Reis & Vakantie 
Wonen 
Baan & Carrière 
Financieel actueel 
Show & Film 
Weerberichten 
Souvenirs 
---
Kopen 
 Vraag & Aanbod/ 
Speurders
 
Veiling 
Prijsvergelijker 
Winkelen 
---
Met Elkaar 
Live chatten 
Discussiëren 
Kaartje sturen 
E-mailen 
---
Mijn leven 
Horoscopen 
Psychologie 
---
Contact 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B U I T E N L A N D 
 
  Israël onder zware druk Europa

Van onze correspondent

   
 

TEL AVIV - De internationale druk op Israël om een totale stop af te kondigen op de bouw van joodse nederzettingen in Palestijnse gebieden neemt toe. De internationale gemeenschap heeft deze aanbeveling, die zowel in het plan Mitchell als het Egyptisch/Jordaanse vredesplan voorkomt, omarmd.

De Nederlandse minister van Buitenlandse Zaken, Jozias van Aartsen, die aan een rondreis door de regio bezig is, zei gisteren na een gesprek met de Palestijnse leider Jasser Arafat in Gazastad, dat Nederland en de Europese Unie aansturen op een breed front dat de Israëlische premier Ariel Sjaron moet dwingen op dit punt in te binden.

De steun van de Verenigde Staten lijkt bijna zeker. Washington, traditioneel de trouwste bondgenoot van Israël, verklaarde gisteren via een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken "niet te begrijpen waarop premier Sjaron miljoenen guldens in de nederzettingen wil pompen. Dat is olie op het vuur gooien."

Sjaron toonde zich gistermiddag op een persconferentie voor de buitenlandse pers echter onverbiddelijk. Hij zegt zich te houden aan de afspraken geen nieuwe nederzettingen te bouwen, maar behoudt zich het recht voor bestaande uit te breiden. "Als er baby's komen, waar moet de babykamer dan gebouwd worden?" aldus de premier.

Voor de Palestijnen zijn de nederzettingen, die in weerwil van internationale verdragen op hun grondgebied worden gebouwd, een doorn in het oog. Ze wijzen erop dat in de diverse nederzettingen 9000 woningen vrij staan en dat onder het mom van de "natuurlijke uitbreiding" in de loop der jaren er duizenden woningen bij zijn gekomen.

Vertrouwen

In het plan Mitchell wordt erop gewezen dat een Israëlische bouwstop er toe zou kunnen leiden dat er weer wat vertrouwen tussen beide partijen ontstaat. Sjaron vindt een gebaar echter niet nodig. "Waarom zouden wij beschermgeld moeten aanbieden voor de veiligheid van onze inwoners?" vroeg de premier zich af.

Om zijn stelling nog eens te benadrukken bezocht de ex-generaal gisteren de grootste Israëlische nederzetting: Maale Adumin op de Westoever. "U leeft op een plek die van groot belang is voor de veiligheid van Israël", zo hield hij zijn gehoor daar voor.

Sjaron moet om extreem rechts in zijn regering te houden de kolonisten wel te vriend houden. De eerste tekenen van onvrede onder deze bevolking worden langzaam duidelijk. De kolonisten verwijten Sjaron te weinig te doen om hun veiligheid te garanderen.

Gisteren werd er een kolonist die een boomgaard op de Westoever bewaakte door Palestijnen doodgeschoten. Het is vermoedelijk een wraakactie op de dood van een vier maanden oude Palestijnse baby. Het jongste slachtoffer in het conflict tot nu toe werd gisteren onder massale belangstelling in Gaza begraven. Haar vader zei "te spugen op deze wereld. Wij willen geen onderhandelingen meer, maar busbommen."

Het is juist deze sfeer die Sjaron ertoe beweegt niet met de Palestijnen te onderhandelen, omdat van deze kant er geen rust gegarandeerd kan worden. Ook op dit punt komt Israël echter langzamerhand alleen te staan.

Van Aartsen zei na zijn onderhoud met Arafat dat de laatste "niet alle touwtjes in handen heeft." Iets wat Sjaron steevast beweert. De Nederlander is er ook van overtuigd dat Arafat pogingen doet het geweld te stoppen. "Maar hij kan natuurlijk altijd meer doen."




 

zoek naar gerelateerde artikelen


wo 9 mei 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.